Spy for the Queen of Scots (Theresa Breslin, 2012)

12764606

As lady-in-waiting to Mary, Queen of Scots, the beautiful Ginette—known as Jenny—is the young queen’s closest childhood friend. Growing up in the elegant but ruthless French court, surrounded by enemies and traitors—not least the jealous, manipulative Catherine de Medici, and Mary’s own scheming half-brother, James—Jenny has always been fiercely loyal to her mistress. But when she overhears a mysterious whispered plot, closely followed by several unexplained deaths at court, she puts her own life in danger and turns spy for Mary.

Jenny quickly realises not a soul at court can be trusted, and when she and Mary return to their Scottish homeland for Mary to claim her throne, they face even greater peril. Desperate to protect her friend from those who would slit her throat to steal her crown, while battling her feelings for the charismatic nobleman Duncan Alexander, Jenny becomes embroiled in a dangerous web of secrets, betrayals and lies.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jeg har altid været fascineret af Skotland og igennem årerne også Queen Mary. Derfor, da jeg så denne bog blev min nysgerrighed straks vækket til live. Desværre købte jeg den ikke i første omgang da jeg så den i en boghandel i London for et par år siden, men først her før sommerferien i håb om at jeg samtidig ville kunne bruge noget af den til arbejde.

Jeg tog den med på ferie og tænkte, at den ville jeg hurtigt få læst. Det skulle dog vise sig ikke at være sådan, mest af alt på grund af de mange ting man er ude og opleve når man er på ferie. Ikke desto mindre er det her en bog der stadig hænger en smule ved mig. Min viden om Mary var på forhånd en del begrænset til at hun var den sidste dronning af Skotland, at hendes søn blev den første konge over et forenet Skotland og England og at hun blev sat af tronen og siden dræbt af dybt seriøse royalister der var loyale til den engelske trone.

Derfor syntes jeg også det var særligt interessant og spændende at læse den første del af bogen som faktisk foregår i Frankrig, hvor hun voksede op næsten i eksil eller hvad man kan kalde halv beskyttelse indtil hendes egen mor døde hjemme i Skotland og efterlod tronen til Mary. Alligevel er der nok drama at finde i ungdomsårene i den franske kongefamilie som Mary blev en del af.

Bogen er skrevet fra Jennys synsvinkel, og selvom det jo ikke er Mary selv er det så godt som. Det er nok det tætteste man kan komme, og her vil jeg også sige at jeg på ingen måde er sikker på at alt i bogen er absolut historisk korrekt. Det skal da ikke ødelægge fornøjelsen ved en god bog, for jeg syntes bestemt at den her bog var gribende. Den har alle intrigerne man kan drømme om at finde i de royale gemakker og alt det politiske spil om hvem der skal sidde på hvilken trone og hvem der skal have mest magt. Alligevel formår den også at inkorporere romantik på stolekanten. Det er den anspændte tiltrækning som man ikke rigtig vil kendes ved, men som man alligevel bliver ved med at vende tilbage til.

Persongalleriet var jeg også glad for stort set hele vejen igennem. Jenny virkede i starten som lidt af en svag hovedperson, men som kapitlerne skred frem tog hun revanche og den hengivenhed og loyalitet hun udviser, gør at hun bliver nødt til at påtage sig mere styrke, hvilket også gjorde at jeg blev mere og mere glad for hende. Samtidig er hun stadig kvinde og påvirkelig at man ikke kan lade være med at holde med hende i de ’farlige’ situationer.

Det her er helt klart en historisk roman og hvis man har en interesse for perioden og personerne bliver bogen så meget bedre. Den kan sagtens læses uden at man interesserer sig for det ene eller det andet, for der er stadig politik, drama, intriger og magtkamp at finde spændende.

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *