Ham med skægget (Pernille Meldgaard Pedersen, 2018)

Bogen er tilsendt af forfatteren.

Bogen får 3 ud af 5 stjerner.

Hvis man elsker julen, så er denne lille bog en fin måde at tilbringe en time eller to med højtlæsning for sine børn, for at finde lidt julestemning. For det er en utrolig kort bog, og formålet med den er decideret at komme i julestemning, hvis man ikke allerede er det.

Det er på den ene side en sød fortælling om en mor, der fastholder sin egen tro på julen og julemanden, og vil gøre alt i sin verden for at hendes barn også kan bibeholde den tro, selvom det står klart at barnet er ved at vokse fra den slags julemagi. På den anden side er det en lidt naiv fortælling om en forælder, der ikke vil indse virkeligheden og i stedet søger en julevirkelighed, som hun syntes bedre om. Det hele afhænger selvfølgelig af hvor meget man som læser vil vælge at ligge i historien, men det vigtigste element den lille bog indeholder er helt sikkert julen.

Julen emmer ud af alle siderne af denne bog, og det er nok også det vigtigste at tage med sig, for jeg er ikke i tvivl om at det er målet med bogen; at skabe en julestemning. For selvom det er en lidt kringlet vej bogen finder hen til sin ’morale’, så gør den det altid med julestemning i tankerne. Den såkaldte morale i bogen, hvis man skal kalde det det, er den betydning som julemanden kan have for hver enkelt person, og hvor meget denne kan betyde for den enkelte. For moderen i denne historie har troen på julemanden en vigtig rolle i hendes barndom, og troen på julemanden har betydet at de mindre gode ting i hendes barndom er blevet skubbet i baggrunden, til fordel for en tro på en rar gammel mand med skæg, hvilket i sig selv jo nok er en god ting. Som voksen læser kan man dog ikke lade være med at sidde tilbage med en følelse af, at moderen måske burde have indset virkeligheden noget før, men det kan også være baggrund for en del andre ting. Om ikke andet, så er Ham med skægget en rigtig fin julebog til en hyggelig eftermiddag med æbleskiver.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *