Månedens udvalgte #02

Marts bliver en meget anerledes måned for mit vedkommende. Baby er lige rundt om hjørnet, og jeg forudser derfor at min tid til læsning bliver minimeret gevaldigt i de kommende par måneder. Det har derfor også præget mit valg af bøger til denne måneds udvalgte, for jeg har stadig i sinde at forsøge med mine små mål. Men jeg har valgt mine 4 bøger denne måned, ud fra lidt andre parametre. Der er stadig 2 danske og 2 engelske, men kun et enkelt anmeldereksemplar, fordi jeg ikke vil stresse mig selv for meget med hvad jeg skal nå på det punkt.

 • Faery Tales af Carol Anne Duffy er en samling poetiske eventyr, skrevet af digteren Carol Anne. Jeg stiftede bekendtskab med Duffy første gang i Edinburgh for snart 6 år siden, og syntes hendes stil var anerledes end hvad jeg havde læst tidligere. Jeg har valgt den til marts måned, fordi jeg tænker at små eventyr vil være ’nemmere’ at dykke ned i, og ligge fra sig, løbende, uden at det bliver for usammenhængende.
 • A Court of Thorns and Roses af Sarah J Maas er genfortællingen af Skønheden & Udyret, og for mit vedkommende er det en genlæsning, som jeg ser frem til. Den har jeg valgt netop fordi det er en genlæsning, og det aflaster lidt på en eller anden måde. Husk at du har stor mulighed for at være med til fælleslæsning dertil også.
 • Den usynlige Ivan Isaenko af Scott Stambach er denne måneds anmeldereksemplar, denne gang fra Politikkens forlag. Den er jeg lidt spændt på, for jeg har mest af alt set rigtig positive anmeldelser, så jeg er næsten lidt bange for at have for høje forventninger.
 • Eleanor & Park af Rainbow Rowell har jeg valgt helt og aldeles af den simple grund, at jeg ved den også ligger på Mofibo (vist nok både som e-bog og lydbog), hvilket gør det lettere når jeg kommer til at sidde og amme i den kommende tid. Desuden er de jo Rowells første, og sjovt nok har jeg ikke fået læst den endnu, så nu må tid være.
Continue Reading

Fælleslæsning – A Court of Thorns and Roses (Et rige af torne og roser)

I forbindelse med den danske udgivelse af A Court of Thorns and Roses af Sarah J Maas, har jeg haft en konkurrence kørende her på bloggen. Hvis du ikke har set det endnu, så har jeg også valgt at forlænge den en lille smule, så den nu strækker sig til på mandag. Hvis du ikke har nået at deltage endnu, kan du altså nå det endnu. I samme forbindelse luftede jeg også ideen om en fælleslæsning af samme bog, hvorfor jeg også har valgt at forlænge konkurrence lidt. Det giver flere mulighed for enten selv at få fat på bogen, eller finde ud af om de vil være med eller ej.

Under alle omstændigheder har jeg i hvert fald tænkt mig at genlæse bogen, efterfulgt at af den næste bog i serien, så jeg er klar til når den sidste bog kommer til maj. Derfor vil jeg da invitere alle jer der har lyst og mulighed til at læse med. Fælleslæsningen er hermed skudt i gang fra i dag, men du er mere end velkommen til at slå dig til så snart det passer dig. Ideelt set ville den løbe igennem marts, men hvis man ikke når at blive færdig inden månedens udløb, så er det også helt okay; hver mand/kvinde sit tempo. Uanset hvad, så tror jeg det vil blive hyggeligt at følge med i folks læsning, og dertil tænker jeg at vi kan bruge #feyrelæsning på tværs af diverse sociale medier til at dele med hinanden. Sig endelig også til hvis I har tænkt jer at lave et slags opsamlingsindlæg på jeres blogs, hvis I driver i den slags.

Ellers er der vist kun tilbage at sige rigtig god læsning.

Continue Reading

Det sørme, det sandt December!

Det er blevet den første december, og hertil følger en hel masse traditioner for alle og enhver. Af en eller anden årsag var det heller ikke nær så hårdt at stå op i morges, til trods for vintermørket og kulden. Der er bare et eller andet ved december, som gør det hele lidt mere hyggeligt. For mig kommer december til at betyde en masse ting, men ikke mindst at arbejdet stille og roligt begynder at trappe ned, og jeg kan skimte barslen nærmere i horisonten.

img_6060

fullsizeoutput_f35

I december står den på julefrokoster med venner, familie og kolleger. Den står på julebag i stor stil, for pludselig begynder folk også at kræve bestemte småkager, det er nu lige lovlig frækt. Men jeg er så god af mig, at jeg glædeligt føjer dem, for det er jo kun december en gang om året. December står også på rolige aftenener i stearinlysets skær med julekalender på TVet (jeg tror der bliver sendt 17 forskellige på tværs af alle kanaler – jeg har dog ikke lige talt helt efter, men det virker sådan). December står på afslapning, hygge og ikke mindst bøger og læsning der passer dertil.

Udover de bøger jeg allerede er i gang med lige for øjeblikket, så har jeg udvalgt 6 andre bøger, som jeg planlægger at fordybe mig i som måneden forløber sig.

 • A Merry Christmas and Other Stories (Af Louisa May Alcott) er en kort julehistorie af forfatteren til Little Women, som jeg ikke kunne stå for da jeg gik på udkig efter julebøger til i år. Det er en del af Penguins julebogsserie på i alt 5, hvoraf jeg læste to andre sidste år.
 • The Night Before Christmas (Af Nickolai Gogol) tilhører samme serie fra Penguin som ovennævnte, og den er så kort og fin at den nok er læst alt for hurtigt, og derfor er det altid godt at have lidt ekstra.
 • Little Women (Af Louise May Alcott) er det vist snart på tide at jeg får genlæst, og eftersom der er arrangeret en readalong i løbet af december, så tænker jeg det kunne være passende om jeg ikke fandt tid til det der.
 • The Snow Child (Af Euwyn Ivey) fik jeg fra min secret santa sidste år, og den ser og lyder bare perfekt til en vintermåned, så derfor er den røget på min december læseliste.
 • Crown of Ice (Af Weavil) er en genfortælling af Snedronningen, som jeg har haft stående på hylden et godt stykke tid, og jeg blev enig med mig selv om at den skal læses nu, for snetemaet, eller rettere vintertemaet kommer som kaldet.
 • Skyggernes Dronning (af C.J. Redwine) er næste bog vi skal læse i bogklubben, så den tænker jeg kommer til at passe perfekt til dagene mellem jul og nytår som noget let og elegant til at få årets sidste dage til at gå.

img_6062

Nu må tiden blot vise om jeg rent faktisk får tid til at læse alle disse bøger i måneden, for der kommer også til at ske en masse andre ting, er jeg overbevist om. Om ikke andet, så er det altid godt at have et mål for sig.

Hvad planlægger I at læse i december måned?

Continue Reading

#ViLæserDarkMaterials – The Subtle Knife

Jeg håber at I har nydt at læse med om Lyra og de farefulde bedrifter hun har begivet sig ud, jeg har i hvert fald nydt at genlæse den første bog i serien, og det har været en fornøjelse at følge med og se jer andre læse med. Nu er vi så kommet til juli måned og det betyder at vi skal i gang med bog nummer to, The Subtle Knife, på dansk Skyggernes kniv. Ligesom sidste måned har Louise og jeg lavet en læseplan, for de af jer der har behov for at kunne strukturere jeres læsning en smule. I behøver selvfølgelig ikke at følge planen slavisk, det er helt op til jer.

IMG_5038

IMG_0664

IMG_5040

Hvis I deltager, har lyst til at hoppe med på vognen, så husk endelig at bruge #KæreWonders og #ViLæserDarkMaterials på de sociale medier, og endnu mere nu, for som vi nævnte kort sidste måned, så har vi også en konkurrence. Som sagt, jo mere I deler, jo større chance har I for at vinde præmien. Præmien, som I kan se, er den lille følgebog; Lyra’s Oxford, som foregår efter afslutningen på trilogien. Dertil har vi tilføjet et fint lille bogmærke med Lyra og Iorek til at holde jer med selskab når I skal læse denne lille bog. Det er altså præmien, men hvordan vinder du den så? Jo, det gør du igennem din deltagelse i readalongen selvfølgelig. For hvert billede du deler på instagram med # har du en chance, om en måned, altså lige til vi skal begynde den sidste bog, bliver der nemlig udvalgt 3 af de bedste billeder. Af de 3 billeder er det så op til jer at stemme om hvem vinderen bliver. Det vil altså sige at jeres deltagelse fra juni og juli måned afgør om I kan blive udvalgt til at deltage i de 3 afstemningsbilleder i august måned.

IMG_5035

IMG_5037

Jeg håber at I vil fortsætte med at læse sammen med os, og dele jeres oplevelse. Ligesom sidste måned har vi også lavet et lille puslespil, hvis man mangler noget at fordrive tiden med. Det er en lille smule svære end sidste måned, for der er lidt flere brikker, og man kan stadig gøre det på tid.

Continue Reading

Nothern Lights (Philip Pullman, 1995) #KæreWonders

When Lyra’s friend Roger disappears, she and her daemon, Pantalaimon, determine to find him. The ensuing quest leads them into the bleak splendour of the North, where armoured bears rule the ice and witch-queens fly through the frozen skies.

(Tekst fra goodreads)

IMG_5030

Bogen får 5 ud af 5 stjerner.

Det er vist mere end 10 år siden jeg sidst tog på eventyr med Lyra, men hvor var det fantastisk at rejse til Norden igen sammen med Lyra, Iorek og Gypsies. Sammen med Louise har vi i juni måned afholdt fælles read-a-long med den første bog i His Dark Materials, i næste måned fortsætter vi med bog to og i august slutter vi af med den sidste bog. Du kan stadig nå at være med.

For de få af jer, der ikke kender Lyra historie, så handler det i bund og grund om kirkens frygt for Støv. Men det hele foregår i en alternativ verden, hvor folks sjæle tager form i en følgesvend, der kaldes en Daemon, som har form af et dyr. Lyra vokser op på et kollegium i Oxford, hvor hendes onkel, Lord Asriel, kommer og besøger hende fra tid til anden. En dag skjuler Lyra sig i klædeskabet, og her opdager hun en masse ting, som pludselig leder til hendes fantastiske rejse til Norden sammen med en flok fantastiske mennesker.

Jeg kan huske første gang jeg læste de her bøger, det var imens jeg ventede på flere Harry Potter bøger, og så opdagede jeg Lyra og fik benene slået væk under mig med hendes karakter og hvad hun turde gøre. Og på trods af filmen for nogle år siden, så forestillede jeg mig stadig størstedelen af bogen som jeg kan huske det fra første gang jeg læste den. Jeg blev overrasket over hvor hurtigt bogen skred frem, jeg huskede den som meget længere, og det var ærgerligt at bogen sluttede da den gjorde. Heldigvis er der jo 2 bøger mere, som bare bliver bedre og bedre.

”He smiled at her in the way Mrs Coulter had; as if they were both in on a secret. She smiled politely back and he turned away to talk to someone else. She and Pantalaimon could sense each other’s horror. She wanted to go away by herself and talk to him; she wanted to leave the flat; she wanted to go back to Jordan College and her little shabby bedroom on Staircase Twelve; she wanted to find Lord Asriel…”

Hele den verden som Pullman har opbygget i His Dark Materials er simpelthen utrolig, lige fra den første side ved man at man sidder med noget specielt. Pullmans beskrivelse af Oxford knitrer ud fra siderne, og jeg fik helt nostalgi og ønskede mig til Oxford for hver side jeg vendte fra Lyras tid i Oxford. Jeg bliver ved med at bliver forbløffet over hvor meget ben i næsten Lyra har, hun forstår virkelig at blæse på at være bange, og bare gøre som hun har lyst til. Hendes karakter i det hele taget er bare betagende, og Pullman forstår at beskrive hende både som en lille pige, men også som en lille voksen dame. Jeg tror Lyra har meget af kompleksiteten fra begge sine forældre, men hvis I ikke har læst den, vil jeg ikke afsløre hvem det er for jer endnu.

IMG_5031

Det fantastiske – ja, jeg ved godt jeg bruger det ord en del i den her anmeldelse – ved den her bog er måden den er skrevet. Sproget er som sådan ret simpelt, man kan godt mærke den skal kunne læses af børn/teenagere, og alligevel er emnet noget af det mest voksne og seriøse man kan få fat på. Den kombination skaber en gribende historie med et kæmpe spørgsmål, der stadig mangler at bliver besvaret.

”She looked at him and saw his green wildcat-eyes ablaze with her own excitement. She felt dizzy, as if the whole world were turning beneath her. If Dust were a good thing… If it were to be sought and welcomed and cherished…

Der bliver præsenteret så mange fabelagtige karakterer allerede i den første bog, at det er svært at vælge en favorit, fordi de alle sammen er skønne på hver deres måde, hvad enten der er positivt eller negativt ment. En af de måske lidt mindre roller der fascinerer mig mest er nok heksen Serafina Pekkala; hun er helt sin egen og ved alverden og alligevel er hun endnu et mysterium. Jeg kan næsten ikke vente med at læse videre og forsætte mig genmøde med alle de skønne karakterer og forsætte mig eventyr med Lyra, og snart Will.

På fredag kommer næste læseplan her på bloggen, så vend endelig tilbage, og der afsløres præmien også for vores lille konkurrence. Du kan stadig nå at være med, dokumenter dine læseoplevelser på de sociale medier og brug #KæreWonders og #ViLæserDarkMaterials for at være med. I denne måned har det været dejligt at se, at udover Louise og jeg, har Irene og Bente også læst med. Vi håber at se dem igen, og andre med, henover de næste par måneder.

Hvis du har læst med, hvordan har din første læsning eller genlæsning så været?

Continue Reading

#LøvebrødreneRejser

IMG_5008

Jeg har i den sidste tid haft besøg herhjemme af to søde brødre. Brødrene Løvehjerte lagde nemlig turen forbi min bogreol for en kort stund, og i solens stråler åbnede jeg bogen til de første par sider og begav mig på eventyr med dem til Nangijala for at kæmpe mod den store farlige Tengil. Det er Simone der har sendt dem afsted rundt i Danmark, og det har nu været meget hyggeligt at have besøg af dem, men det er også tid til at de skal rejse videre.

Jeg mener at kunne mindes at min mor har læst den højt for mig, da min bror og jeg var barn, men der var faktisk meget jeg ikke kunne huske, og en del jeg kun kunne huske baseret på Aalborg Teaters opsætning før jul. Så et par småting blev nærlæst, mens et par andre bare var hyggelæsning.

På den ene side syntes jeg bogen om Jonatan og Tvebak Løvehjerte er sød og rørende, og vigtig på det punkt at den handler om døden på en eventyrlig måde. Jeg vil tro den kan hjælpe børn med at håndtere et alvorligt emne som døden. På den anden side har jeg svært ved slutningen, som i bund og grund ender ud i at være en fællesflugt mere i døden. Det er på samme tid både hjerterørende og hjerteskærende. Det er jo synd for Tvebak at han skal skilles fra sin bror hele tiden, men Jonatan er da også lidt af en tumpe at få sig selv slået ihjel så mange gange. Undskyld, men nu har jeg sagt det. De skulle måske bare passe lidt bedre på sig selv og hinanden nu de er kommet til Nangilima.

IMG_5006

Ikke desto mindre var det enormt hyggeligt at have besøg af dem, og ikke mindst at læse om dem i en bog der bærer præg af alle de andre der har læst den og sat mærker hist og her. Normalt bryder jeg mig ikke om at læse bøger hvor folk har skrevet i dem, men den her oplevelse var ganske speciel, netop fordi folk er blevet opfordret til at skrive i bogen, og farvelægge illustrationerne.

Men nu er det altså tid for brødrene at rejse videre, og mon ikke de nok skal finde et nyt hjem hvor de kan tage på eventyr igen.

Continue Reading

#KæreWonders #ViLæserDarkMaterials

Invitationen til at deltage i Louise og jegs fælles readalong henover sommeren er klar. Udover at deltage i fælleslæsningen på diverse sociale medier, vil vi også gerne invitere til at deltage i de andre ting vi har planlagt.

Som nævnt i det første indlæg, så har vi planlagt en konkurrence. Denne konkurrence kommer til at løbe henover alle tre måneder. Vi går lidt ud fra at størstedelen af jer er på instagram eller et andet socialt medie med billeder, og det er jeres billeder der udgør jeres deltagelse i konkurrencen. Til august præsenterer vi et udvalgt antal billeder fra jeres deltagelse, som I får lov til at stemme om en vinder ud fra. Så det er sådan set op til jer, hvor meget I har lyst til at deltage og hvem der endelig skal vinde. Selve præmien vil vi afsløre i næste måned, men som sagt så er den meget relateret til trilogien.

IMG_4940

Når I deltager så brug endelig vores fælles #, vi har både #KæreWonders og #ViLæserDarkMaterials til at samle vores readalong, og brug dem endelig på kryds og tværs, jo flere jo bedre. En ekstra ting I kan hygge jer med, er et lille puslespil til at få pauserne mellem kapitlerne til at gå med, som I kan finde her. Det er sågar et der foregår på tid, så hvis I er virkelig konkurrencelystne, så kan I også dyste på færdigheder om hvem der er hurtigst.

Som det sidste vil jeg bare sig rigtig god læselyst til de af jer, der har lyst til at deltage, og her får i læseplanen.

readalong

Continue Reading

Maj Wrap-Up

Maj har været en spøjs måned; den har været præget af store regnbyger og har givet mulighed for at hygge i sofaen med en god bog, men den har også været belyst af varme solstråler så man kunne tage bogen med ud på terrassen sammen med et koldt glas hvidvin. Maj måned har budt på venner og familie og andre sociale sammenkomster, som har været på lange afveje de sidste par måneder, og har været længe tiltrængt. Hver weekend har indeholdt arbejde på huset i stor eller lille format, for vi har pludselig skabt en deadline for os selv. De enkelte værelser begynder snart at se ud som de skal ifølge mit hoved. Jeg har indrettet mit lille personlige bibliotek, og flyttet rundt på det for at indrette det igen (og jeg bliver nok nødt til at indrette det endnu engang senere), og jeg lover at jeg i den kommende måned nok skal give jer en rundvisning i mit private bibliotek. Man skulle tro jeg ikke ville have stor tid til at læse synderligt meget med alt der er sket i maj måned, men som altid overrasker jeg igen ved at have nået hele 13 bøger!

IMG_4926

Jo vist, en stor del af portionen er lydbøger, og det hjælper når man skal køre længere ture på arbejde, eller skal male herhjemme at man kan sætte en lydbog på og få tiden til at gå i godt selskab. Af den grund har jeg nu færdighørt børnebogsserien A Series of Unfortunate Events med bog 8-13 i denne måned, og det var en lidt broget kvalitet fra bog til bog. De blev bedre og bedre, men desværre skuffede slutningen mig en smule. Den var i hvert fald ikke hvad jeg havde regnet med, og det var nok primært derfor den skuffede mig. En anden lydbog jeg hørte, var i en helt anden skala/genre, var A Study in Charlotte. Jeg havde læst at den skulle være ideel for fans af Veronica Mars og det er jo lige mig! Det er lidt ligesom en Sherlock Holmes for teenagere, tilsat alt det akavede der kommer i følgeskab med at være teenager, og jeg er hooked på at læse flere i den serie.

I forlængelse af Unfortunate Events serien, kan man godt sige maj har været en del præget af børnebøger, hvormed jeg ubevidst vist nok også har deltaget i #Flyverhjørnet for måneden. Under alle omstændigheder er jeg kommet videre i Guardians serien, første med E. Aster Bunnymund and the Warrior Eggs at the Earth’s Core og dernæst Toothiana: Queen of the Tooth Fairy Armies. Begge er rigtig søde i deres genfortællinger af myterne om påskeharen og tandfeen, og jeg kan godt lide hvordan alle myterne langsomt bliver linket sammen til at skulle besejre manden fra børnenes mareridt. Jeg har den næste bog i serien liggende fra biblioteket, men dernæst må jeg nok vente på at få læst serien færdig, for jeg tror ikke de(n) sidste er udkommet endnu.

Jeg kom også lidt tilbage til mine eventyrs-genfortællinger i denne måned, og eventyr i det hele taget. Brothers and Beasts har jeg haft gang i siden marts, og det var rart at få læst den færdig. Samlingen af essays fra forskellige mandlige forfattere om deres forhold til eventyr var ganske spændende, dog ikke nær så spændende og underholdende som Angelar Carters A Bloody Chamber var. Det var bogklubvalget i denne måned, og selvom jeg havde læst et par af novellerne derfra før, så var det kun det meget bedre at læse dem igen og stifte bekendtskab med de nye. Carters genfortællinger er sensuelle og kontroversielle, og jeg tror at enten kan man lide dem, eller også kan man ikke, hvor jeg hører til den første halvdel.

Lidt i samme boldgade når det kommer til genfortællinger, så var maj måned også måneden for den anden bog i A Court of Thorns and Roses serien, nemlig A Court of Mist and Fury – og hold nu op hvor jeg elsker den bog, det er klart topscoren i denne måned! Jeg har allerede anmeldt den og rost den til skyerne, så det vil jeg ikke gøre her igen, men jeg kan ikke få nok af den bog. Det er så slemt at jeg har søgt til internettet og fanfiction for ikke at give slip på de karakterer. Hvilket bringer mig til månedens anden rigtig gode bog; Fangirl som Gyldendal var så søde at sende til mig. Den beskriver nok det stadie jeg befinder mig i lige pt i forhold til ACOMAF på den bedste facon. Fangirl var sød, sjov, akavet og bare alle de ting som det indebærer at være teenager, og jeg skal klart læse hendes følgeroman til denne, plus meget mere som Rowell har skrevet.

Juni lurer lige rundt om hjørnet og jeg har allerede planlagt en lille smule af hvad jeg gerne vil læse. Jeg har stadig en del arbejde i form af eksaminer der lige skal forberedes og gennemføres før jeg kan sætte punktum for dette skoleår, og gå på sommerferie. Men i mellemtiden vil jeg forsøge at forsætte i min serieafrunding, der er så mange serier jeg stadig mangler af færdiglæse, inden jeg vil begynde på nye. Derudover har Louise og jeg også vores Readalong af His Dark Materials (#KæreWonders), som jeg håber I vil være med til. Bloggen kommer også til at gennemgå lidt forandringer igennem de næste par måneder. Jeg skrev i forbindelse med make-overen at jeg har nogle nye ting på tegnebrættet, og det har jeg også. De vil blive afsløret løbende igennem juni og resten af sommerferien, for mit håb er at jeg kan få skabt nogle mere faste månedlige indlæg til jer. Nå ja, i juni har jeg også fødselsdag, så mon ikke der kommer en lille fremvisning af nye bøger? Om ikke andet, skal jeg også have vist jer mit nye hjemmebibliotek.

Serier afsluttet i år:

  • Chris Colfer – Land of Stories
  • Sarah J. Maas – Throne of Glass
  • Catherynne M. Valente – Fairyland
  • Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses
  • Claudia Gray – Firebird
  • Genevieve Cogman – The Invisible Library
  • Nanna Foss – Spektrum
  • William Joyce – The Guardians
  • Ransom Riggs – Miss Peregrine’s Peculiar Children
  • Francesca Haig – The Fire Sermon
  • Jennifer Donnelly – Water Fire Saga
  • Lemony Snicket A Series of Unfortunate Events
  • Lesley Livingston – Wondrous Strange

Hvordan har jeres maj måned set ud? Og hvad planlægger I at læse i juni måned?

Continue Reading

His Dark Materials #KæreWonders

“Lyra had to adjust to her new sense of her own story, and that couldn’t be done in a day.”

Kender I det med at have læst en rigtig god bog, og man har bare ikke lyst til at lægge den fra sig igen? Når man fordyber sig så voldsomt i en bog og den verden, der bliver penslet at man ikke har lyst til at give slip på den. At man rejser dertil i sine drømme fordi man bliver så opslugt af at læse, at man ikke kan tænke på andet, selv når man har lagt bogen fra sig. Når man pludselig bliver plaget af de berømte book-hangovers. Det er der sikkert mange af jer der gør. Den følelse man har, når man føler man lever i verden mellem siderne og ikke på nogen tidspunkt har lyst til at give slip. Og når den sidste side er vendt og bogen er lukket, har man kun lyst til at starte forfra, men hvad så med alle de andre bøger man også gerne vil læse?

For det store problem er ikke så meget at man ikke kan læse sig ind i nye verdner, men mere at finde tiden til rent faktisk at genopleve de elskede verdner man har stiftet bekendtskab med, og sukker for at vende tilbage til. For efter ny-forelskelsen ved opdagelsen af den nye verden vil det jo ikke være det samme som første gang man læste den. Måske kan det være at det kun var i første omgang at verdenen var så magisk og medrivende som den var. Hvad gør man så når man rent faktisk har fundet tiden til at vende tilbage til den magiske verden, man husker som fantastisk? Det er præcis det dilemma som Louise (fra Kære Dig) og jeg besluttede os for at tackle. Vi fandt ud af, at for begges vedkommende, er det rigtig lang tid siden vi har læst His Dark Materials trilogien af Philip Pullman, og blev enige om at finde ikke mindst tiden, men også fællesskabet ved at genlæse de tre bøger.

IMG_4852

Vi har begge længe overvejet at det var på tide at genlæse dem, personligt kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst har læst dem, og jeg kan kun huske de større detaljer, men jeg savner at kunne grave ned i de mindre detaljer. Jeg savner at fordybe mig i Lyras London, løbe afsted med Will, dykke ned i mysterierne og opdage hvad Støv er for første gang igen. Og for at vi ikke skal være ene om fornøjelse ved en genlæsning besluttede vi os for at lave en fælles read-a-long for alle der har lyst over de næste 3 måneder hen over sommerferien.

Hvis du har lyst til at deltage, hvad end det er første gang eller 17 gang du læser bøgerne, så har du stadig lidt tid endnu til at finde dine udgaver frem og støve dem lidt af, hvis det er ligeså lang tid siden du har læst dem, som det er for os. Den 1 juni vil vi begge offentliggøre vores fælles læseplan og diverse andre ting vi har planlagt. Jeg kan dog løfte sløret for at vi har planlagt en konkurrence i forbindelse med readalongen, hvor aktiv deltagelse er en stor del af konkurrencen. Den vil vi også fortælle mere om i næste indlæg. Jeg kan da sige at præmien til konkurrencen er meget relateret til bøgerne.

IMG_4860

IMG_4871

Om du har lyst til at læse bøgerne på dansk eller engelsk er helt op til dig, for historierne er jo de samme, og jeg glæder mig rigtig meget til at dele min læsning med jer over de næste par måneder, og jeg håber at høre hvordan jeres læseoplevelse også bliver. Hvis du har lyst til at være med så brug endelig #KæreWonders så vi alle kan følge med i hinandens læsning.

Stay tuned til den 1 Juni, hvor næste del af fælleslæsningsplanen bliver tilgængelig samt en del andre ting vi har planlagt i forbindelse med vores sommer readalong. I mellemtiden kunne jeg godt tænke mig at høre dine tidligere oplevelser med at læse His Dark Materials, og om I har lyst til at deltage?

Continue Reading

Litteratur og Feminisme

I den seneste tid er der dukket et nyt fænomen op i den online bogverden, som jeg pludselig føler et lille behov for at kommentere lidt på. Det skal ikke forstås som at det er noget helt originalt nyt, det er blot noget der pludselig har fået rigtig meget opmærksomhed. Mange af jer har sikkert også lagt mærke til det, fordi det har været en del udbredt i den online verden af bøger og bogelskere, såvel nationalt som internationalt.

IMG_0189

Jeg taler selvfølgelig om feministiske bogklubber der opstår online. Jeg må indrømme at da jeg fandt ud af var jeg ikke helt klar over hvordan jeg skulle have det med det. Inderst inde ved jeg jo godt at jeg er feminist, men det er meget forskelligt i hvor stor grad det kommer til udtryk. Det kommer nok mest til udtryk når jeg bliver udfordret med smarte kommentarer. Som for eksempel i sidste uge hvor jeg var i færd med at fortælle en flok elever om præsidentsystemet i USA, og en (drenge)elev (næsten) uskyldigt rækker hånden op, og spørger om en kvinde egentlig godt MÅ blive præsident i USA? Da kunne jeg godt mærke at jeg skulle ligge lidt bånd på mig selv inden jeg svarede, men alligevel rakte en af pigerne hånden op bagefter for at spørge om jeg egentlig var feminist. Når det kommer til stykket er jeg nok ikke så god til at ligge skjul på min indre feminist som jeg troede jeg var (Jeg vil dog lige pointere at det heller ikke er noget jeg går og reklamerer med).

Den første feministiske bogklub, der opstod og banebrudte vejen for de efterfølgende i medierne, var (selvfølgelig) Emma Watsons #OurSharedShelf bogklub. Watson har i et godt stykke tid været meget aktiv inde for medieverdenen med hendes He for She kampagne der er et samarbejde med UN Women. Her bliver der udvalgt en bog hver måned til fælleslæsning og løbende diskussion igennem måneden. Den første måned var en non-fiktion som jeg ikke fik læst, men anden bog er The Colour Purple, som jeg vil se om jeg ikke kan få fingre i på en eller anden måde og læse med, for den har jeg faktisk aldrig læst (ej heller har jeg set filmen!).

IMG_0184

Da disse feministiske bogklubber opstod var det faktisk også en ret nem beslutning for mig om jeg skulle deltage eller ej. Jeg vidste dog også på forhånd at jeg med stor sandsynlighed ikke ville være med til at læse hver eneste bog hver måned, for det første fordi jeg kan se at non-fiktionsbøger selvfølgelig også kommer til at få deres indtræden, og de er lidt tungere at komme igennem. Men under alle omstændigheder er min feministiske interesse vågnet op til dåd.

Senest opdagede jeg i min youtube-opdatering at Jean fra BookishThoughts har gjort alvor i sine tanker om at oprette en feministisk bogklub i booktuber-verdenen. The #FeministOrchestra er måske en smule mere reaktionsoprettet end jeg lige havde troet, men det syntes jeg faktisk ikke gør så meget. Selvom der bliver sagt at det også her vil være et bredt udvalg af fiktion og non-fiktion så er de første udvalgte bøger primært non-fiktion. Her må jeg nok indrømme at jeg indtil videre ser lidt på fra sidelinjen. Dog har jeg tænkt at følge med og se hvilke bøger der bliver tilføjet.

Det er blot to feministiske bogklubber der er dukket frem i medierne siden vi gik ind i 2016, og det kunne godt lyde som om de ikke er de eneste. Begge bogklubber har vist også fået ret blandede modtagelser, og ikke overraskende har de højst sandsynlig også modtage en del kritik. Men der ligger grobunden for hvorfor de er opstået – og det syntes jeg er vigtigt at tænke over.

Som sagt, så ved jeg ikke hvor aktiv jeg kommer til at være i disse feministiske bogklubber, men jeg syntes alligevel de er værd at nævne. Mest af alt nok fordi jeg ikke kan lade være med at tænke over hvorfor de er opstået? Hvordan kan det være at der pludselig er opstået et behov for at proklamere sig selv som feminist på så markant en måde? Personligt har jeg aldrig selv haft behov for at råbe det højt, men det er som om samfundet efterhånden kræver at man gør sig til kende om man er feminist eller ej. Derefter kan man så stå til takke for alverdens kommentarer der må strømme ind fra skulderklap til lussinger.

Hvad med jer, betragter I jer som feminister (eller modstandere deraf)? Har I tænkt på at deltage i nogle af disse feministiske bogklubber, og i så fald hvilke tanker har du gjort dig med dem? Hvorfor tror I at feminister bliver næsten ’tvunget’ frem i lyset som de gør for tiden?

Continue Reading