Ham med skægget (Pernille Meldgaard Pedersen, 2018)

Bogen er tilsendt af forfatteren.

Bogen får 3 ud af 5 stjerner.

Hvis man elsker julen, så er denne lille bog en fin måde at tilbringe en time eller to med højtlæsning for sine børn, for at finde lidt julestemning. For det er en utrolig kort bog, og formålet med den er decideret at komme i julestemning, hvis man ikke allerede er det.

Det er på den ene side en sød fortælling om en mor, der fastholder sin egen tro på julen og julemanden, og vil gøre alt i sin verden for at hendes barn også kan bibeholde den tro, selvom det står klart at barnet er ved at vokse fra den slags julemagi. På den anden side er det en lidt naiv fortælling om en forælder, der ikke vil indse virkeligheden og i stedet søger en julevirkelighed, som hun syntes bedre om. Det hele afhænger selvfølgelig af hvor meget man som læser vil vælge at ligge i historien, men det vigtigste element den lille bog indeholder er helt sikkert julen.

Julen emmer ud af alle siderne af denne bog, og det er nok også det vigtigste at tage med sig, for jeg er ikke i tvivl om at det er målet med bogen; at skabe en julestemning. For selvom det er en lidt kringlet vej bogen finder hen til sin ’morale’, så gør den det altid med julestemning i tankerne. Den såkaldte morale i bogen, hvis man skal kalde det det, er den betydning som julemanden kan have for hver enkelt person, og hvor meget denne kan betyde for den enkelte. For moderen i denne historie har troen på julemanden en vigtig rolle i hendes barndom, og troen på julemanden har betydet at de mindre gode ting i hendes barndom er blevet skubbet i baggrunden, til fordel for en tro på en rar gammel mand med skæg, hvilket i sig selv jo nok er en god ting. Som voksen læser kan man dog ikke lade være med at sidde tilbage med en følelse af, at moderen måske burde have indset virkeligheden noget før, men det kan også være baggrund for en del andre ting. Om ikke andet, så er Ham med skægget en rigtig fin julebog til en hyggelig eftermiddag med æbleskiver.

Continue Reading

Almost Midnight (Rainbow Rowell, 2017)

Midnights is the story of Noel and Mags, who meet at the same New Year’s Eve party every year and fall a little more in love each time . . .
Kindred Spirits is about Elena, who decides to queue to see the new Star Wars movie and meets Gabe, a fellow fan.
Midnights was previously published as part of the My True Love Gave to Me anthology, edited by Stephanie Perkins and Kindred Spirits was previously published as a World Book Day title.

(Tekst fra goodreads)

Bogen får 5 ud af 5 stjerner.

Denne lille bitte bog er faktisk to af Rowells tidligere udgivet noveller samlet i en fin lille glitterpakke. Da jeg fandt ud af at den første af novellerne er i samlingen My True Love Gave to Me (som jeg har i forvejen), havde jeg faktisk ikke i sinde at købe denne bog. Men efter lidt grublen overvandt jeg mig selv, og bestilte den hjem, med henblik på at læse den anden novelle i håb om at kunne bruge den til noget undervisning. Og hvor er jeg glad for at jeg har fået den til min lille samling. Udover at den er utrolig flot at kigge på – come on, it sparkles! – så er de to noveller også bare så fine.

Den første novelle, Midnights, kunne jeg faktisk slet ikke huske, så det var enormt rart at genlæse den. Historien om Mags og Noel og deres fine venskab, som bare skjuler så meget mere var rigtig hjertevarm, og jeg tror det er et sådant venskab mange af os gerne ville have. De mange nytårsfester fik mig til at tænke tilbage på min egen ungdom, ikke fordi jeg selv deltog i den slags fester med mange mennesker på den måde, men fordi jeg kan mindes de sjove nytårsfester jeg selv har været med til, om end de har været meget anerledes end disse. Mags og Noel fungerer rigtig godt som hovedpersoner, og personligt vil jeg da gerne være med i deres lille klike af venner, eller være en flue på væggen til deres nytårsfest. Man kan næsten ikke finde en sødere slutning på novellen end denne, eller en sødere begyndelse på et nyt år. Den passer perfekt til den melankolske følelse man kan få omkring nytårsskiftet, men også den opløftende følelse man kan føle lige i det klokken slår 12.

Den anden (og sidste) novelle i bogen, Kindred Spirits, har ikke nødvendigvis voldsomt meget med jul at gøre, andet end at den foregår i december måned. Ikke desto mindre var jeg faktisk ret begejstret for den, især fordi den er vanvittigt tæt på hvad jeg ledte efter til undervisningsbrug, og jeg har tænkt mig at bruge den uanset hvad. Den fortæller så meget om hvordan man kan have svært ved at stå 100% ved den person man er, i frygt for at blive udpeget som nørd. Og alligevel holder man fast i den ene specielle ting man elsker fordi det er så stor en del af ens personlighed. Jeg kunne også rigtig godt lide hvordan Elenas holdninger bliver afprøvet i forhold til hvem hun tror hun kender fra sin omgangskreds, og bliver præsenteret for nye mennesker og derigennem nye holdninger, som hun skal forholde sig til. I sidste ende syntes jeg også den er så fin med al sin fokus på Star Wars og spørgsmålet om hvad der gør en nørd til en nørd.

Almost Midnight er en rigtig fin lille julebog, selvom historierne egentlig ikke handler om jul som sådan. Alligevel får man en lidt varm følelse i brystet af at læse dem, og det er vel også lidt hvad julen handler om

 

Continue Reading

The Night Before Christmas… Eller…

I dag er der præcis en måned til juleaften, og i den anledning syntes jeg det er ved at være på tide med en lille julekonkurrence her på bloggen; det er efterhånden vist også ved at være lang tid siden i det hele taget her på bloggen. Ærlig talt så kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst har begavet nogle af jer, og det er en synd og skam, for at sige det lige ud.

Jeg har fået sammensat en rigtig lækker bogstak af forskellige bøger, alle sammen lige til at læse i juledagene. Det ærgrer mig lidt, at jeg faktisk kun kan anbefale den ene af dem med god viden, for det er den eneste jeg selv har fået læst endnu. Skyggernes dronning er en genfortælling af Snehvide, fortalt til YA-publikummet og den er ganske fængende, som du kan læse mere om her. De to andre er faktisk også ungdomsbøger (den ene måske mere end den anden), begge forholdsvis nye også, ligesom den første. Ravnenes hvisken er Malene Sølvstens debut i hendes trilogi, hvor andet bind udkom tidligere i år. Den har fået usandsynligt gode anmeldelser, og som Sølvsten selv påpegede på Instagram forleden, så er hun blevet nævnt i samme artikel som Neil Gaiman, hvilket er ret formidabelt. Jeg har selv rigtig længe vil læse den, og jeg håber snart jeg finder tiden til det, for den lyder bare så god. Den sidste bog er lidt mere ’realistisk’, og stikker måske lidt dybere i hjertet. Fordele og ulemper ved at huske handler om to mennesker, som må dele deres minder på godt og ond for at mindes dem man savner. Jeg syntes det lyder som en bog, man sikkert kommer til at græde af, og måske det er en man skal gemme til mellem jul og nytår.

Hvad skal du så gøre for at vinde disse bøger? Du skal såmænd bare skrive en kommentar nedenfor, hvor du fortæller hvilken julebog du har planer om at læse her i december og hvilken af de tre bøger du kunne tænke dig at vinde. Man må gerne skrive om man vil vinde en, to eller alle tre bøger. For ærlig talt har jeg ikke besluttet endnu hvor mange heldige vindere der bliver. Det afhænger af så meget, men i sidste ende vil jeg jo gerne glæde så mange som muligt, også selvom jeg forestiller mig at mange af jer allerede har nogle af de tre bøger. 😉

Konkurrencen løber det meste af julemåneden ud – mere præcist den 20 december hvor jeg vil trække en eller flere vindere. Det er med håbet om at få sendt bøgerne afsted inden jul, så de kan nå frem som en ekstra julegave (som du kan regne ud, bliver de sikkert ikke sendt med PostNord, men med DAO eller andet).

Konkurrencen er venligt sponsoreret af de forskellige forlag bag bøgerne; Carlsen, Turbine og Politikens (Reklame).

Continue Reading

A Merry Christmas and Other Christmas Stories / A Christmas Dream (Louisa May Alcott, 2014)

A Merry Christmas collects the best holiday stories of Louisa May Alcott, from the yuletide festivities of Marmee and her ‘little women’ to the moving ‘What Love Can Do’. Deeply influenced by real-life events, including characters based on Alcott’s family members and drawing from her experiences participating in the suffrage and abolitionist movements, these stories have the authentic texture and detail of Christmas in nineteenth-century America.

(Tekst fra goodreads)

fullsizeoutput_f5f

Bogen får 4 ud af 5 stjerner.

Her på lillejuleaften vil jeg dele årets nok sidste anmeldelse inden bloggen og jeg vil holde juleferie, frem til den sædvanlige måneds-update og et blik tilbage på året der er gået. Og hvilken bog passer ikke bedre til dagens dato end en lille samling af julehistorier. I starten af december havde jeg egentlig store ambitioner om at ville læse Little Women, sammen med en del andre bogbloggere, men som dagene smuttede forbi mig, måtte jeg hurtigt indse at det ikke ville blive til noget. I stedet hev jeg en anden lille smule Alcot frem og kastede mig over lidt at hendes julenoveller, og de var ganske søde og lige i juleånden. A Christmas Dream var en lille lydbog jeg fandt på Mofibo, som kun kan siges at supplere denne novelle samling, desuden går en af historierne igen i begge udgaver.

Jeg blev ikke helt snydt for de små pigebørn, for den første novelle er netop med Jo og hendes søstre, og juletiden som bogen lægger meget vægt på. Det var rigtig hyggeligt at få genlæst blot det kapitel, og jeg kunne samtidig se filmen udspille sig foran mig mens jeg læste det – hvorfor jeg også har besluttet at jeg nok sætter filmen på en af dagene i stedet, så jeg får en lille smule pigebørn i juletiden. Herefter følger en håndfuld andre små noveller, som alle har piger/kvinder i fokus der alle forsøder juletiden på en eller anden vis igennem deres karakteristiske væsen.

fullsizeoutput_f60

De piger/kvinder der hver især er i fokus, er alle så vidt forskellige at det er svært at skulle vælge sig en favorit. Men det der mest af alt bliver lagt vægt på er selvfølgelig julestemningen. For det er netop det bogen skal handle om. Det er ikke så meget kvinderne der skal stjæle fokus, de skal blot fungere som instrumenter for den stemning og glæde vi alle vil have i forbindelse med julen. Og jeg tror ikke man kan læse denne bog uden at komme i bare en lille smule julestemning. Så hvis du stadig mangler lidt julestemning hjemme hos dig inden i morgen, så vil jeg anbefale at læse denne lille samling.

Med det vil jeg bare sige rigtig glædelig jul, og jeg håber I får jeg en rigtig god dag i familiens skød, eller hvis skød I nu skal tilbringe den. Som sagt holder bloggen nu juleferie, men jeg vender tilbage til nytår med lidt snak om det forgange år. Indtil da,

Rigtig glædelig Jul.

Continue Reading

The Night Before Christmas (Nikolai Gogol, 1832)

It is the night before Christmas and devilry is afoot. The devil steals the moon and hides it in his pocket. He is thus free to run amok and inflicts all sorts of wicked mischief upon the village of Dikanka by unleashing a snowstorm. But the one he d really like to torment is the town blacksmith, Vakula, who creates paintings of the devil being vanquished. Vakula is in love with Oksana, but she will have nothing to do with him. Vakula, however, is determined to win her over, even if it means battling the devil.Taken from Nikolai Gogol s first successful work, the story collection Evenings on a Farm Near Dikanka, The Night Before Christmas is available here for the first time as a stand-alone novella and is a perfect introduction to the great Russian satirist.

(Tekst fra goodreads)

fullsizeoutput_f49

Bogen får 2 ud af 5 stjerner.

Det er tredje bog i Penguin Chrismas Classics jeg har læst, men den skuffede mig desværre en smule. Det er historien om en djævel og hans planer om hævn over en maler og en masse kærlighed på tværs af en masse andre personer i historien. Lige da jeg læste beskrivelsen af handlingen undrede jeg mig godt nok lidt over hvor julestemningen mon ville komme ind i billedet. Godt nok siger titlen at det er natten før juleaften, men som historien skrider frem er det vist også det eneste aspekt af jul der er at finde deri.

Som selvstændig historie er den meget fin; jeg kunne godt lide det overnaturlige aspekt i djævelen der vil have hævn over et grimt maleri, men som ender med at blive udnyttet af selvsamme maler til malerens fordel. Den diskrete humor der er lagt i dele af historien var også ganske fin. Hvilket jeg syntes var fint, for enkelte dele af historien var faktisk meget voksen stilen taget i betragtning, med en heksemutter der har lidt for mange herrebesøg, host host.

fullsizeoutput_f4a

Altså, kort sagt, så var det en helt okay historie, men når man forventer en julehistorie så syntes jeg ikke mine forventninger blev indfriet. Jeg manglede julefornemmelsen, julestemningen, julepersonerne (og ikke djævle og hekse), juletraditionerne og alle de andre ting man kan forbinde med julen. Derfor kan jeg sagtens anbefale bogen som den for sig selv, men jeg vil ikke ligefrem kalde det for en julebog, desværre.

Continue Reading

Christmas Cracker Book Tag

(OBS: Det var som bekendt meningen at dette indlæg skulle have været udgivet i går, men tidsmangel gør at det først kommer i dag, derfor de måske forvirrende tidsbetegnelser.)

Vi er nu nået til 3 søndag i advent, og vi er kommet det tættere på julen. Det er næsten så man kan smage julen i julesmåkagerne og alle de julefrokoster man skal til. Jeg har nu kun en julefrokost tilbage, og så er der lige straks juleferie. For at komme lidt mere i boglig julestemning, besluttede jeg at besvare the Christmas Cracker Book Tag som jeg tilfældigvis faldt over hos Pretty Books.

Pick a Book with a Wintry Cover

The Snow Child har et af de smukkeste vinterlandskaber på sin forside. Den er virkelig indbydende i sine lyse farver, og titlen i selskab dertil indbyder til en vinterleg eller vintereventyr på magisk vis. Det er i hvert fald hvad jeg håber, når jeg finder tiden til at dykke ned i den.

img_6135

Pick a Book You’re Likely to Buy as a Present

Af de bøger jeg har læst i år, har der været et par stykker som jeg godt kunne finde på at forære som julegaver, alt afhængig af hvem modtageren er. Hvis jeg skulle finde en boggave til en tante/bedstemortype (kvindelige familiemedlem eller lign.) så ville jeg vælge Min mormor hilser og siger undskyld. Den bog sidder stadig i hukommelsen hos mig, som en utrolig rørende fortælling om det unikke forhold mellem barn og mormor, og efter jeg er blevet gravid, kan jeg kun håbe at vores barn får så vidunderlige bedsteforældre som i den bog. Hvis jeg skulle vælge en bog til romantikeren, ville jeg vælge et eller andet af Rainbow Rowell, hun har virkelig gjort sit indtryk hos mig i år med hendes hjertevarme historier, hvad end det er til unge eller voksne. Hvis jeg skulle finde noget til fantasyelskeren, ville jeg helt klart vælge Uprooted! Den sidder stadig fast, som en af de bedste bøger jeg har læst i år af enkeltstående bøger.

Pick a Festive Themed Book

En bog der fanger de mange forskellige sider af juletiden er nok My True Love Gave to Me. Samlingen af noveller viser bare så fint hvordan man hver især fortolker julen, og hvad den betyder for hver enkelt. Den fejrer julen på forskellig vis i hver enkelt novelle, og netop derfor syntes jeg den er rigtig sød.

Pick a Book You Can Curl up with by the Fireplace

Det skal være en stille og rolig bog, måske noget børnelitteratur af en art. Jeg tænker måske Peter Pan eller noget Mary Poppins for at tilpasse den varme ild fra pejsen. Og samtidig med at det er gode historier, så er jeg overbevist om at man også ville få sig en lille øjenåbner med nogle af dem. Men der er jo rigtig mange gode børnebøger som vil passe perfekt til at sidde foran pejsen med, især hvis man har børn. Jeg tror også Peter Madsens Eventyrbogen vil være perfekt til det.

img_6138

Pick a Book You Want to Read over the Festive Period

Jeg har et par stykker, men i min naivitet kunne jeg godt tænke mig at få læst Little Women igen, men jeg må nok også snart erkende, eftersom vi allerede har 3 søndag i advent, at jeg nok ikke når det som jeg havde tænkt det. Derimod har jeg et par andre små julebøger, som jeg satser noget bedre på at nå igennem.

Pick a Book That’s So Good it Gives You the Chills

Der er et par stykker jeg kunne udvælge, det må jeg nok erkende. Jeg syntes i hvert fald det er svært at skulle vælge bare en, for de er hver især rigtig gode indenfor hver deres genre. Nogle af de bøger der har sat deres største præg på mig, og som stadig hjemsøger mig ’in the feels’ flere måneder efter, og det er Sarah J Maas’ bøger, hvor begge hendes serier afsluttes næste år, hvilket jeg både ser frem til og frygter – for så er de jo ovre!

img_6114

img_6131

Pick a Book Going on Your Christmas Wishlist

Det er endnu et af dem hvor det er svært bare at vælge en, men jeg har set mig lidt lun på The Graces af Laure Eve, som er den første i en ny serie om hekse. Den ser både vanvittig smuk ud og lyder interessant. Jeg syntes der kan gå lang tid imellem gode ’hekseromaner’, så jeg håber den her vil være rigtig god. Derudover har Lindhardt & Ringhof lige udgivet en ny revideret og ufattelig smuk udgave af 1001 nats eventyr, som jeg bliver nødt til at få fat i på en eller anden måde på et tidspunkt. Dertil er der også en del bøger i en håndfuld serier som jeg ser frem til at kunne forsætte, bl.a. The Fire Sermon og Fairyland.

Hvis andre skulle have lyst til at komme i lidt boglig julestemning, så skal I være velkomne til at besvare bogtagget. For at sætte lidt skub i det, så håber jeg at Iben, Louise og Sabina vil besvare spørgsmålene.

Continue Reading

Det sørme, det sandt December!

Det er blevet den første december, og hertil følger en hel masse traditioner for alle og enhver. Af en eller anden årsag var det heller ikke nær så hårdt at stå op i morges, til trods for vintermørket og kulden. Der er bare et eller andet ved december, som gør det hele lidt mere hyggeligt. For mig kommer december til at betyde en masse ting, men ikke mindst at arbejdet stille og roligt begynder at trappe ned, og jeg kan skimte barslen nærmere i horisonten.

img_6060

fullsizeoutput_f35

I december står den på julefrokoster med venner, familie og kolleger. Den står på julebag i stor stil, for pludselig begynder folk også at kræve bestemte småkager, det er nu lige lovlig frækt. Men jeg er så god af mig, at jeg glædeligt føjer dem, for det er jo kun december en gang om året. December står også på rolige aftenener i stearinlysets skær med julekalender på TVet (jeg tror der bliver sendt 17 forskellige på tværs af alle kanaler – jeg har dog ikke lige talt helt efter, men det virker sådan). December står på afslapning, hygge og ikke mindst bøger og læsning der passer dertil.

Udover de bøger jeg allerede er i gang med lige for øjeblikket, så har jeg udvalgt 6 andre bøger, som jeg planlægger at fordybe mig i som måneden forløber sig.

  • A Merry Christmas and Other Stories (Af Louisa May Alcott) er en kort julehistorie af forfatteren til Little Women, som jeg ikke kunne stå for da jeg gik på udkig efter julebøger til i år. Det er en del af Penguins julebogsserie på i alt 5, hvoraf jeg læste to andre sidste år.
  • The Night Before Christmas (Af Nickolai Gogol) tilhører samme serie fra Penguin som ovennævnte, og den er så kort og fin at den nok er læst alt for hurtigt, og derfor er det altid godt at have lidt ekstra.
  • Little Women (Af Louise May Alcott) er det vist snart på tide at jeg får genlæst, og eftersom der er arrangeret en readalong i løbet af december, så tænker jeg det kunne være passende om jeg ikke fandt tid til det der.
  • The Snow Child (Af Euwyn Ivey) fik jeg fra min secret santa sidste år, og den ser og lyder bare perfekt til en vintermåned, så derfor er den røget på min december læseliste.
  • Crown of Ice (Af Weavil) er en genfortælling af Snedronningen, som jeg har haft stående på hylden et godt stykke tid, og jeg blev enig med mig selv om at den skal læses nu, for snetemaet, eller rettere vintertemaet kommer som kaldet.
  • Skyggernes Dronning (af C.J. Redwine) er næste bog vi skal læse i bogklubben, så den tænker jeg kommer til at passe perfekt til dagene mellem jul og nytår som noget let og elegant til at få årets sidste dage til at gå.

img_6062

Nu må tiden blot vise om jeg rent faktisk får tid til at læse alle disse bøger i måneden, for der kommer også til at ske en masse andre ting, er jeg overbevist om. Om ikke andet, så er det altid godt at have et mål for sig.

Hvad planlægger I at læse i december måned?

Continue Reading

Glædelig jul

Med kun 2 dage tilbage til jul, vælger jeg at holde juleferie. Godt nok har jeg haft det i et par dage, men den næste uges tid holder jeg også officiel juleferie her fra bloggen så jeg kan slappe helt og holdent af. Der skal derfor spises æbleskiver, vanillekranse, ses tegnefilm en masse og læses en del gode bøger, alt sammen når man ikke lige julehygger sammen med venner og familie.

Rigtig glædelig jul til alle jer andre.

Vi ses ganske kort til nytår, og ellers i 2016.

Continue Reading

The Life & Adventures of Santa Claus ( L. Frank Baum, 1902)

L. Frank Baum’s The Life and Adventures of Santa Claus was first published in 1902, two years after his Wonderful Wizard of Oz. Drawing on the attributes of Santa Claus from Clement Moore’s 1822 poem “A Visit from St. Nicholas” (“The Night Before Christmas”), Baum chronicles Santa’s life from his childhood in an enchanted forest—the same forest that is the source of all magic in the land of Oz—to his destiny of sharing gifts and spreading love to his fellow man. Along the way we witness him making his first toys, learn the origins of the Christmas tree and Christmas stockings, and discover the stories behind many Christmas secrets, like why Santa slides down chimneys, how he picks his reindeer, and how he delivers all his toys in one night. Later adapted into multiple animated films, and published here with the original illustrations from the first edition, The Life and Adventures of Santa Claus evinces the charm, warmth, and fantasy that made L. Frank Baum’s Oz stories American classics.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4168

Det er efterhånden noget tid siden jeg læste om Dorothys tur til landet Oz, men der gik ikke særlig lang tid før L. F. Baum havde skabt en helt bestemt stemning i hans fortælling om hvordan julemanden er blevet til. Jeg tror vi alle sammen har en forestilling om hvordan julemanden er opstået i vores barnetro, og i alle de år vi kan huske har vi fået fortalt flere forskellige udgaver af hvordan han er opstået. Som et helt almindeligt menneske, eller en fe på afveje eller et stakkels barn forladt af sine forældre. Uanset hvordan hans rejse er startet, har slutresultatet altid været det samme.

Baum har skabt en rigtig god kombination af forskellige fortolkninger (eller i hvert fald nogle af de fortolkninger jeg kender til), hvor han kombinerer femytologi og skovnymfer med et ægte forældreløst barn. Barnet bliver opdraget i skoven af alle feerne, og deraf opstår også hans rene hjerte og gode humør. Men samtidig med at Claus bliver opdraget af feerne, bliver han også præsenteret for den verden han oprindeligt kommer fra, og i sidste ende på vende tilbage til. Da han vender tilbage til menneskenes verden, er det ikke nogen overraskelse at hans hjerte banker mest for de små børn.

”Claus approached the child and kissed her and comforted her, and then he drew the toy cat from beneath his coat, where he had hidden it, an placed it in her arms.”

I det store hele syntes jeg at Baum har skabt en rigtig hyggelig og fin julefortælling der introducerer en måde hvorpå Julemanden er kommet til verden. Jeg kan rigtig godt lide at udover selve julemanden, inkorporerer bogen også andre juletraditioner og hvordan de kom til. Som for eksempel hvorfor julemanden pludselig blev nødt til at bruge skorstenen som indgang til at levere sine pakker til børnene – fordi at teknikken blev for moderne og folk ikke længere benyttede sig at åbne ildsteder.

”God bless him! It was his first Christmas Eve, and for hundreds of years since then he has nobly fulfilled his mission to bring happiness to the hearts of little children.”

Alt i alt kunne jeg rigtig godt lide den karakter der blev skabt i Claus, for han startede ikke ud som en mytologisk figur, men det blev han hen af vejen. Og det var ikke ham selv der ønskede at blive denne mytologiske figur, men det var ønsket fra de små børn og fe-verden der gjorde dette muligt for ham. Hos mig er det essensen hos julemanden; hans uselviske karakter der bare vil glæde alle verdens børn.

Desværre, da jeg kom til slutningen, blev jeg lidt, ikke nødvendigvis sur, men irriteret på den måde de bragte historien op til nutiden. For inden slutningen havde bogen holdt sig til den mystisk og charme der er ved julemandens magi, men til slut ødelagde bogen dette for mig. Jeg vil ikke ødelægge det, ved at sige hvordan bogen gjorde dette, det vil jeg lade jer selv om at læse jer frem til. Uanset hvad, så havde jeg en lidt træls fornemmelse ved at læse de sidste par kapitler der inddrog resten af julemandstroen på den måde. Men med det sagt er hele den forgående historie stadig en af de bedre fortællinger om julemandens opståen.

4-star1

Continue Reading

The Nutcracker (E.T. Hoffmann, 1816)

Written in 1816 by one of the leaders of German Romanticism for his children, nephews, and nieces, The Nutcracker captures better than any other story a child’s wonder at Christmas. The gift of a handsomely decorated nutcracker from a mysterious uncle sets the stage for a Christmas Eve like no other for the little girl Marie. That night, Marie’s extraordinary present comes to life, defends her from the taunting Mouse King, and whisks her off to the Kingdom of Dolls. The inspiration for the classic ballet, E. T. A. Hoffmann’s irresistible tale of magic and childhood adventure continues to captivate readers of all ages. Today, many of the most enchanting symbols of Christmas, from nutcrackers to sugar plums to mistletoe, are still imbued with the power of this story.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4165

Jeg har egentlig aldrig gjort synderligt meget ud af at ville læse julebøger, men i løbet af de sidste par år kan jeg godt mærke at lysten til at læse julefortællinger er vokset stille og roligt. Derfor gik jeg i år på jagt efter et par nye julefortællinger til samlingen, og her faldt jeg blandt andet over Nøddeknækkeren. Som så mange andre klassikere er det en fortælling jeg kun kender i overordnede træk og aldrig har stiftet bekendtskab med originalen. Som mange andre på min alder, husker jeg nok bedst Barbie tegnefilmen der er lavet over historien, og den har da siddet ret godt fast i min hukommelse.

Men den originale historie om Nøddeknækkeren er meget mere end hvad Barbie præsenterer den at være. Historien begynder med juletiden hvor den unge Marie og hendes bror venter besøg og i spænding på de gaver de mon vil modtage. Blandt de mange fine ting falder Marie over en ganske fin nøddeknækker, som straks bliver hendes kæreste eje og hun beslutter sig for at passe godt på den med hele sit hjerte. Allerede her indfinder julestemningen sig, og man kan nærmest selv føle den varme barneglæde over et nyt stykke ’legetøj’ som er mere kostbart end dem man har i forvejen. Jeg er sikker på de fleste af os kan huske tilbage til da vi var børn, og der var et eller andet på børneværelset vi passede bare en lille smule bedre på end alt det andet. Sådan er det også for Marie med hendes nøddeknækker.

”She pulled out the bed, tucked dear Nutcracker in very gently and delicately, and wrapped him up with a beautiful little ribbon. She normally wrapped the ribbon around her body; however, this time, she wrapped it around his injured shoulders and covered him all the way up to her nose.”

Derfor er det også meget mere magisk da den galante nøddeknækker vækkes til live og skal forsvare Marie fra den bistre musekonge og alle dennes undersåtter. Da Marie vil fortælle sine forældre om sine eventyr, sker der det der altid sker. Hendes forældre fejer det til siden som barneopspind. Man kan næsten selv mærke i hjertet hvor knust Marie først er over at hendes oplevelser ikke var ægte, men så knuses hjertet endnu mere fordi hun oplever det igen, og hendes familie tror stadig ikke på hende. Den barnlige tro som især er vigtig omkring juletid (hint, Julemanden!) skinner så tydeligt igennem i den her bog, og det er så fint, for julen er vel mest for børnene på mange punkter.

En lille ting der overraskede mig var måde religion blev indflettet i historien. Her får børnene ikke julegaver af julemanden, men af Kristus. Jeg studsede lidt over de lige da jeg læste det, men som bogen skred frem var det helt fint. På den måde tog julemanden ikke fokus fra den egentlige historie om nøddeknækkeren og Maries eventyr.

”I believe that none of you children would have hesitated for even an instant to obey honest and kindhearted Nutcracker, who could never have had anything nasty in mind. As for Marie, she was all the more obedient since she knew how greatly she could rely on Nutcracker’s gratitude.”

Det er bestemt ikke sidste gang jeg vil læse denne lille julehistorie, men om den kommer op på listen over de bedste julehistorier ved jeg ikke helt. Det er en utrolig sød historie om barnetro og eventyr, og jeg tror bare at det er et tilfælde at den udspiller sig i juledagene. I princippet kunne den også sagtens udspille sig i årets resterende dage og være lige så fortryllende, og det er nok det der gør at den ikke får alle stjernerne med fra mit vedkommende.

Med det sagt, så er det stadig en henrivende bog og barnetroen kommer virkelig på spil. Lige siden jeg vendte den sidste side har jeg haft lyst til at se en af de mange tegnefilm med nøddeknækkeren, bare for at opleve den julede stemning på TV også.

4-star1

Continue Reading