The Ultimate Hitchiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams, 1978-92)

6a00c22527999b549d00c22527bc8d549d-500piThe Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Seconds before the Earth is demolished for a galactic freeway, Arthur Dent is saved by Ford Prefect, a researcher for the revised Guide. Together they stick out their thumbs to the stars and begin a wild journey through time and space.

The Restaurant at the End of the Universe
Facing annihilation at the hands of warmongers is a curious time to crave tea. It could only happen to the cosmically displaced Arthur Dent and his comrades as they hurtle across the galaxy in a desperate search for a place to eat.

Life, the Universe and Everything
The unhappy inhabitants of planet Krikkit are sick of looking at the night sky — so they plan to destroy it. The universe, that is. Now only five individuals can avert Armageddon: mild-mannered Arthur Dent and his stalwart crew.

So Long, and Thanks for All the Fish
Back on Earth, Arthur Dent is ready to believe that the past eight years were all just a figment of his stressed-out imagination. But a gift-wrapped fishbowl with a cryptic inscription conspires to thrust him back to reality. So to speak.

Mostly Harmless
Just when Arthur Dent makes the terrible mistake of starting to enjoy life, all hell breaks loose. Can he save the Earth from total obliteration? Can he save the Guide from a hostile alien takeover? Can he save his daughter from herself?

(Tekst fra goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Åh ha, det bliver meget svært at anmelde den her samling. Den her bog var en af dem der længe har været på min TR-liste, og som jeg bare har været for doven til at gribe fat i fordi der har været så mange andre jeg hellere vil læse. Efter at have været igennem dem dømmer jeg egentlig ikke mig selv så hårdt længere for at være lidt sløset med min nørde-iver efter at få den læst.

Den første bog er helt klart den bedste. Det skal siges at det måske også har grund i at jeg har set filmen et par gange og kunne bedre visualisere den for mig. At jeg hørte den her på lydbog og den første bog er læst op af Stephen Fry gjorde det heller ikke værre. De fire andre bøger er læst op af Martin Freeman og det var endnu en fryd for som mange sikkert ved er det jo også ham der spiller Arthur Dent i filmen. På den måde var hans stemme med til at få det hele til at virke så meget mere virkeligt, på trods af usandsynligheden i de mange aparte situationer Arthur kommer ud for.

Den første bog er en rejse igennem galaksen hvor man stifter bekendtskab med Ford Prefect, Zaphod Beeblebrox, Trillian og den maniodepresive robot Marvin. Jorden er blevet tilintetgjort til fordel for en intergalaktisk motorvej, og Arthur skal nu forsøge at indfinde sig efter det og hvad han nu skal give sig til i verdenen.

I anden bog følger vi Zaphod på jagt efter en bid information han selv har slettet fra sin hjerne, alt imens alle sammen forsøger meget ihærdigt at finde den bedste restaurant ved universets mest absolutte udkant, hvilket de formår i slutningen, inden de pludselig går op for dem at en endnu mere deprimeret race har planer om at udradere universet, hvilket Arthur og Ford må redde i den tredje bog.

I den fjerde bog har Arthur på mirakuløs vis fundet tilbage til jorden – den blev ikke destrueret alligevel, men alt er dog ikke helt som det skal være – og han forsøger at forligne sig med at han har tilbragt 8 år i universet på kryds og tværs, alt i mens han forelsker sig.

I den sidste bog bliver en masse løse ender forbundet samtidig med at en del andre ting bliver præsenteret og efterlader os med en masse spørgsmål vi stadig godt kunne bruge nogle svar på.

Douglas Adams formår helt bestemt at skabe et univers uden lige. Hans sprog er lige til og man falder nhitchhikers-guide-to-the-galaxyemt væk i aparte forklaringer på hvad en Babel fisk er, hvorfor man skal holde sig fra visse afkroge af universet eller hvordan man får de bedste pladser til ’the end of the universe’ på restauranten der reklamerer med underholdning til det selskab. Adams’ fortællemetode er underholdende, men kan også blive en smule for forvirrende til tider. Ofte skete det at jeg glemte lidt at den reelle fortælling fordi jeg blev så fortabt i de andre små fortællinger der blev skudt ind fra højrebenet i form af input fra den ’rigtige’ guide, til trods for at det alt sammen er underholdende på hver sin måde.

Arthur Dent var jeg middelmådigt glad for – ofte var han så kær og fortabt at man bare havde lyst til at give ham et kram og sige, slap af, det skal nok gå alt sammen. Andre gange blev han så fortvivlet at jeg havde lyst til at skubbe ham mere ud over kanten for at han kunne komme ned på samme niveau som robotten Marvin. Marvin er absolut min favorit. Der er bare noget over en mekanisk robot som kan være så deprimeret som han formår at være hele vejen igennem. Selv efter han venter i flere hundrede år på at de kommer tilbage og henter ham, tager han det bare som en trist selvfølge at det var da klart at han ville blive glemt.

Det er svært for mig at anmelde den her uden at tænke på filmen. For skal jeg være ærlig tror jeg at jeg foretrækker filmen. Det bunder nok i at jeg havde svært ved at se mange af tingene for mig. Det var simpelthen for underligt for mig – og det siger ikke så lidt! – til at jeg kunne sætte mig godt nok ind i historien til at blive helt grebet af den. Derfor er det nemmere for mig at se filmen, hvor jeg også kan nyde den fabelagtige sammensætning af britiske skuespillere når de er allerbedst. Så hvis de er kæmpe sci-fi nørd og mangler en god lang bog til et par weekender i træk, så giv dig endelig i kast med bogen. Ellers kan man nok godt nøjes med at se filmen et par gange.

4-star

http://www.youtube.com/watch?v=X3i9PKbnRvo

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *