Skammerens Datter (Lene Kaaberbøl, 2000)

skammerens-datter_216307

Det er ikke med vilje, at Dina er havnet i Dunarks Dragegård. Hun har ikke spor lyst til at spille helt. Faktisk er det hendes højeste ønske at være en ganske almindelig pige og måske få nogle ganske almindelige venner. Men det går ikke, når man er Skammerens datter og har øjne, ingen almindelige mennesker tør se ind i.

(Tekst fra Saxo)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jeg kan huske tilbage til min ungdom da jeg læste de her bøger første gang, og at læse dem på nuværende tidspunkt var lidt som at blive teenager igen. Jeg har kun gode minder om de her bøger og jeg var derfor en smule nervøs for om de stadig kunne leve op til mine eksisterende forventninger. Jeg havde dog ingen grund til at bekymre mig, jeg var stadig lige så fanget og underholdt denne gang som da jeg læste dem første gang.

Dinas prøvelser for at redde sin mor, og ikke mindst Nico, fra den skamløse Drakan tager fat stort set lige fra side 1. Man bliver hurtigt sat ind i Dinas verden og får en fornemmelse af hvordan det er at leve med Skammer øjne og at det er ret så svært at få venner med dem. Dette brændende ønske sidder dybt i Dinas bryst hele bogen igennem og man føler med hende fra man lærer hende at kende. Drakans modbydeligheder gør ikke situationen mindre spændende, tværtimod bliver han blot fremstillet som det værste menneske i Dunark der vil gøre alt for at bibeholde sin plads i toppen af fødekæden – og det gerne ved hjælp af glubske drager, som man eller skulle tro ville være i toppen.

Jeg havde glemt at Nico kun skal forestille at være omkring 16 år gammel i historien, og det måtte jeg minde mig selv om et par gange i løbet af historien. Andre gange virkede han straks yngre, og det syntes jeg er dejligt at se i en så kompleks karakter. Det samme gør sig faktisk gældende for Dina. Hun skal kun forestille at være 11 år gammel, men sommetider opfører hun sig som en meget ældre pige, ikke mindst når hun tager modet til sig og desperat forsøger at redde sin mor fra Drakan og hans Drageorden.

Lene Kaaberbøl har et fantastisk og fængslende sprog der gør at man bare gerne vil blive ved med at læse. Jeg har ikke læst alt hvad hun har skrevet, men har dog haft fingrene i en del af hendes bøger og det er det samme indfangende sprog hun benytter sig af hver gang. Hun formår at skabe karakterere med en enorm dybde, de er simple, men når man kommer ned under det øverste lag er det meget mere ved dem end man lige umiddelbart kan se. Historien er skabt i et univers meget lig, men alligevel langt fra den verden vi kender, men man har ikke svært ved at forestille sig hvordan Skidenstad for eksempel ville udfolde sig, eller hvilken lugt der ville bore sig fast i ens næsebor hvis man befandt sig der.

Det er næsten lige meget hvad Lene Kaaberbøl sætter pennen til så er jeg sikker på at man vil få en god læseoplevelse ud af det, også selvom det er krimier hun skriver – hvilke jeg normalt ikke læser mange af, men fordi det var hende, gav jeg dem en chance. Nu kan jeg kun se frem til at læse de tre resterende bøger i Skammer serien, og vendte meget anspændt på filmen som gerne skulle komme i biografen til næste år. Min plan – og håb – er at de tre resterende bøger lander i min samling til min fødselsdags næste måned så jeg har sommeren til at fordybe mig i Dinas oplevelser. For som hun slutter af med;

”Sådan er det bare ikke i virkeligheden. I virkeligheden går historien altid videre. Og derfor bliver jeg nødt til også at fortælle det næste.”

5 star

For neden har jeg fundet et billede at nogle af de skuespillere der er blevet offentliggjort til at være med i filmen der er sat til at komme næste år.

skammerens-datter-1200-450b

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *