Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt (Jonas Jonasson, 2012)

ItemImage.aspx

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson er en morsom og livsbekræftende historie om den 100-årige Allan Karlsson, der stikker af fra plejehjemmet. 

Allan kommer ved et tilfælde i besiddelse af en narkohajs kuffert stoppet med pengesedler, og så går den vilde jagt gennem Sverige, hvor han får flere nye venner og allierede i kampen mod gangsterne, der vil have deres penge igen, og politiet, der konstant er fire skridt bagud i opklaringen. Alt i mens dramaet udspiller sig i det midtsvenske skove, hører vi om Allans lange liv forinden i tilbageblik, der bringer os tæt på mange af verdenshistoriens helt store begivenheder og personer.

(Tekst fra Saxo)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jeg fortryder egentlig nu at det har taget mig så lang tid at tage mig sammen til at få læst den her bog. For den har overrasket mig noget så positivt på flere måder. Jeg lod mig fortælle at den mindede en smule om Forrest Gump og det er så ganske rigtigt. Vores hundredårige Allan bliver både budt på middag af General Franco, Harry Truman, Winston Churchill, Stalin og Kinas Mao. Der er en hel del flere historiske personligheder vi støder på, men efter noget tid bliver det svært at holde styr på dem alle sammen igennem Allans livshistorie. I stedet skal man bare vælge at følge med historien og dens udvikling.

Jeg blev meget hurtigt glad for Allan som person. Han er både sympatisk og medgørlig, men også en person man fatter medlidenhed med på grund af de oplevelser han kommer ud for igennem livet. Det faktum at han er stort set total afviger når det kommer til politik af enhver art kunne jeg kun identificere endnu mere med, hvilket nok også gjorde at jeg fandt ham des mere elskværdig. Allans tilgang til livet er også meget nem at forholde sig til.

”Det er som det er, og det bliver, som det bliver.”

Det fungerer som hans motto i livet, og det resulterer i at han tager livet meget let og aldrig rigtig bliver ophidset over særlig meget. Det er også af den grund Allan kommer til at opleve så meget i livet, fordi han ikke rigtig tager på vej og bare følger med strømmen, så at sige.
Den måde historien er strikket sammen gør at vi får et indblik i verdenshistorien samtidig med vi følger Allan på vejen. Jeg syntes faktisk det var meget underholdende at få ny viden om historie på den måde, det var i hvert fald meget mere underholdende end mange af de ordinære historietimer jeg kan huske fra min skoletid.

Spol frem i tiden til historien umiddelbart efter at Allan er hoppet ud af vinduet på sin 100 års fødselsdag og vi kan læse om endnu et mærkværdigt ’eventyr’ der involverer 50 millioner, en meget voldelig bande (dog på kun 3, næsten 4 medlemmer), en grilbodsejer med næsten eksamensbevis inden for næsten hver tænkelig branche, en elefant, en ilter rødhåret kvindelig gårdejer, en aggressiv anklager og ikke mindst et par beklagelige mord.

Jeg vil klart anbefale den her bog. Jeg sad flere gange og grinte højlydt over bogen, og jeg kunne næsten ikke lægge den fra mig. Jeg havde den med i fitness, mens jeg spiste morgenmad og da jeg var på familieweekend i påsken. Den var så hurtigt læst at det næsten var ærgerligt. Jeg sad lidt med en forventning om at Allan ville dø til slut (han er jo trods alt 100 år!), men det gjorde han ikke. Derfor var bogen lidt uafsluttet for mit vedkommende, mest af alt fordi jeg bare gerne ville læse mere om Allan og hans mærkværdige liv.

6-star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *