Some Kind of Fairy Tale (Graham Joyce, 2012)

13234408It is Christmas afternoon and Peter Martin gets an unexpected phone call from his parents, asking him to come round. It pulls him away from his wife and children and into a bewildering mystery.

He arrives at his parents’ house and discovers that they have a visitor. His sister Tara. Not so unusual you might think, this is Christmas after all, a time when families get together. But twenty years ago Tara took a walk into the woods and never came back and as the years have gone by with no word from her the family have, unspoken, assumed that she was dead. Now she’s back, tired, dirty, disheveled, but happy and full of stories about twenty years spent traveling the world, an epic odyssey taken on a whim.

But her stories don’t quite hang together and once she has cleaned herself up and got some sleep it becomes apparent that the intervening years have been very kind to Tara. She really does look no different from the young woman who walked out the door twenty years ago. Peter’s parents are just delighted to have their little girl back, but Peter and his best friend Richie, Tara’s one time boyfriend, are not so sure. Tara seems happy enough but there is something about her. A haunted, otherworldly quality. Some would say it’s as if she’s off with the fairies. And as the months go by Peter begins to suspect that the woods around their homes are not finished with Tara and his family.

(Tekst fra Goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Det der fangede mig ved den her bog var faktisk titlen. Jeg er jo eventyr-fantast så den her lød oplagt for sådan en som mig. Jeg blev dog overrasket allerede ved første kapitel over dens manglende eventyrlighed. Men overrasket på en god måde, for selv om den manglede den direkte eventyrlighed havde den eventyrets mystisk lige fra starten, og det ligger sig mest i Graham Joyces måde at skrive. Han spinder et spind på tværs af personer og tid som er så sammenfiltret og alligevel afskilt, men det virker fordi eventyret står på hver sin side. Det skal dog bemærkes at det ikke er eventyret i den forstand vi tror vi kender det. Derimod er det mystikken derved og det rebelske opgør med barndommen og skridtet på vej til at blive voksen.

Den mystiske Tara vender tilbage efter hvad hun selv tror er 6 måneder hos de eventyrlige væsner, som kun kan beskrives som feer, men er intet ligesom de feer vi normalt tænker på. Hvad Tara troede var 6 måneder viste sig at være 20 år for resten af hendes familie. Man kan let forestille sig de forviklinger der kan opstå ved sådan en situation. Joyce formår at smelte den skeptiske virkelighed sammen med håbet om at tro på eventyret som Tara repræsenterer. Man vil konstant gerne tro på Tara, men man kan også se det fra resten af hendes families synsvinkel og ser hende som en lille tosse. Den gamle eventyrlige verden bliver hurtigt smeltet sammen med den nymoderne teknologi i jagten på at finde sandheden om hvor Tara har været. Det spænder sig fra en lettere aparte psykolog til nymoderne tandlægemetoder til at determinere biologisk alder. Denne kombination fungerer også rigtig godt, for igen får man det ypperste fra begge verdner.

Det der nok var det bedste for mig var eventyrets konstante tilstedeværelse, om end i baggrunden, af historien. Hvert kapitel bliver indledt med et citat eller udsagn om eventyr på den ene eller den anden måde. Og for sådan en som mig der har skrevet en stor opgave om eventyr, var det en fryd at genkende størstedelen af de her eventyrlærde hele bogen igennem. Samtidig var der en gennemgående anekdote som senere i bogen skulle vise sig at være en sand fortælling fra Irland fra tidernes morgen, om feernes indvirkning i vores liv.

Hele vejen igennem blev jeg mere og mere viklet ind i det her eventyrlige ikke-eventyr verden, og uanset hvordan jeg opfattede historien var der næsten altid et eller andet der overraskede mig. Den endelige slutning var dog ikke helt tilfredsstillende, men det var nok mest af alt fordi jeg manglede den eventyrlige slutning. For den virkelige slutning var der.

5-star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *