Release (Patrick Ness, 2017)

Til for anmeldereksemplar fra Gyldendal.

Denne dag vil forandre Adam Thorns liv.
De snærende bånd fra Adams religiøse familie, hans ubehagelige chef og eks-kæresten er klar til at blive løsnet. Og et andet sted i byen er en fortabt sjæl steget op fra søen.
Det bliver en foruroligende dag fyldt med svigt, sex, kærlighed og knust hjerte. Og håb. Hvis Adam formår at give slip.

(Tekst fra goodreads)

Bogen får 4 ud af 5 stjerner.

Patrick Ness har efterhånden fået sat sit præg på ungdomsromanerne, men samtidig er det de lidt mere specielle ungdomsromaner han skriver. Release er den fjerde af hans bøger jeg har fået læst, og selvom den er ganske god, så er det ikke min favorit af hans bøger. Jeg kom igennem bogen forholdsvis hurtigt, og når man tænker på at handlingen i bogen kun strækker sig over en enkelt dag, så syntes jeg det er meget rart at det er sådan en bog man faktisk godt kan læse på en enkelt dag – hvis man altså ikke lige har en et-måneds-gammel datter, der vil ammes hele tiden.

Historien deler sig lidt i 2, men den primære historie fokuserer på Adam, som lever et liv på kanten. Eller måske ikke lige et liv på kanten, men et meget anspændt liv, som grænser sig op af mange ting. Ligesom i et par af Ness’ andre bøger, så har vi at gøre med en hovedperson, som er homoseksuel, og i denne omgang ligges der ikke det mindste skjul på det. Derfor syntes jeg også det var lidt sjovt hvordan det blev fortalt igennem flashbacks måden hvorpå det blev tydeligt for Adam selv at han var homoseksuel. Det syntes jeg var en rigtig fin detalje at arbejde ind i historien på den facon. Adams seksualitet skaber en hel del problemer for ham, ikke mindst fordi hans familie er stærkt religiøse og ikke vil indse at Adam er som han er, men bliver ved med at bede for hans frelse – eller hvad man nu skal kalde det.

”Adam og Angela havde været nære venner lige siden. De havde trods alt næsten mistet livet sammen, og det giver et solidt grundlag.”

Den anden historie der er sideløbende med Adams, er historien om Katie, ånden til en pige der blev dræbt i Adams by. Det er så her det hele bliver lidt for mystisk for mig, og grunden til at bogen ikke får absolut topkarakter fra mig. Personligt syntes jeg måden Katies historie var skrevet på var forvirrende og rodet. Jeg kunne slet ikke forbinde hendes historie løbende igennem bogen, og jeg læste et par gange meget hurtigt henover de sider for at komme hurtigere tilbage til Adams historie. Personligt syntes jeg ikke de to historier hænger sammen på nogen måde. Dertil hjalp det desværre heller ikke med denne Dronning-karakter og faunen, som jeg stadig ikke helt har regnet ud hvilket formål de havde.

Til gengæld så står Adams historie meget stærk. Når man tænker på at begivenhederne kun strækker sig over et enkelt døgn, så er det utroligt hvad Adam bliver udsat for. Dertil kommer der sig en god portion flashbacks, som er med til at give historien den dybde den har brug for i forhold til Adam og hans omgangskreds. Jeg kunne for eksempel rigtig godt lide det venskab han har med Angela. Det er lige præcis sådan et venskab alle bør have på et tidspunkt i deres unge liv.

”Adam kunne ikke huske, hvornår det udtryk i hans fars ansigt sidst havde skyldtes hans bror, og ikke, at Adam var trådt ved siden af en sti så smal, at det var et under, at noget kristent menneske kunne se den.”

Der er ingen tvivl om at Ness skriver gribende historier, og det er Release endnu et eksempel på. Adam bliver udsat for gevaldigt mange hjerteskærende ting indenfor 12 korte timer, og vi får ikke engang ’slutningen’ med på hvordan alle tingene ender for Adam og hans familie. Det må man sige er Ness’ styrke – netop at skrive den slags ungdomsromaner der sætter nogle emner på en spids og ryster dem godt og grundigt, for at åbne øjnene for os andre. Hvilket han gør rigtig godt, og hvor Release er endnu et eksempel på dette. Samtidig skriver han forholdsvis ungdommeligt. Det er et sprog der lyder som en ungdomsroman, og ikke en voksen der vil fortælle en historie til en flok unge mennesker. Tværtimod kan man godt mærke at Ness tænker på sit publikum når han skriver. Hvis man kan lide Patrick Ness og er mest til Mere end det end de andre af hans bøger, så er Release helt klart den næste bog du skal give dig i kast med.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *