The Night Before Christmas (Nikolai Gogol, 1832)

It is the night before Christmas and devilry is afoot. The devil steals the moon and hides it in his pocket. He is thus free to run amok and inflicts all sorts of wicked mischief upon the village of Dikanka by unleashing a snowstorm. But the one he d really like to torment is the town blacksmith, Vakula, who creates paintings of the devil being vanquished. Vakula is in love with Oksana, but she will have nothing to do with him. Vakula, however, is determined to win her over, even if it means battling the devil.Taken from Nikolai Gogol s first successful work, the story collection Evenings on a Farm Near Dikanka, The Night Before Christmas is available here for the first time as a stand-alone novella and is a perfect introduction to the great Russian satirist.

(Tekst fra goodreads)

fullsizeoutput_f49

Bogen får 2 ud af 5 stjerner.

Det er tredje bog i Penguin Chrismas Classics jeg har læst, men den skuffede mig desværre en smule. Det er historien om en djævel og hans planer om hævn over en maler og en masse kærlighed på tværs af en masse andre personer i historien. Lige da jeg læste beskrivelsen af handlingen undrede jeg mig godt nok lidt over hvor julestemningen mon ville komme ind i billedet. Godt nok siger titlen at det er natten før juleaften, men som historien skrider frem er det vist også det eneste aspekt af jul der er at finde deri.

Som selvstændig historie er den meget fin; jeg kunne godt lide det overnaturlige aspekt i djævelen der vil have hævn over et grimt maleri, men som ender med at blive udnyttet af selvsamme maler til malerens fordel. Den diskrete humor der er lagt i dele af historien var også ganske fin. Hvilket jeg syntes var fint, for enkelte dele af historien var faktisk meget voksen stilen taget i betragtning, med en heksemutter der har lidt for mange herrebesøg, host host.

fullsizeoutput_f4a

Altså, kort sagt, så var det en helt okay historie, men når man forventer en julehistorie så syntes jeg ikke mine forventninger blev indfriet. Jeg manglede julefornemmelsen, julestemningen, julepersonerne (og ikke djævle og hekse), juletraditionerne og alle de andre ting man kan forbinde med julen. Derfor kan jeg sagtens anbefale bogen som den for sig selv, men jeg vil ikke ligefrem kalde det for en julebog, desværre.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *