The Amber Spyglass (Phillip Pullman, 2000) + Lyra’s Oxford (2003)

Will is the bearer of the knife. Now, accompanied by angels, his task is to deliver that powerful, dangerous weapon to Lord Asriel – by the command of his dying father.

But how can he go looking for Lord Asriel when Lyra is gone? Only with her help can he fathom the myriad plots and and intrigues that beset him.

The two great powers of the many worlds are lining up for war, and Will must find Lyra, for together they are on their way to battle, an inevitable journey that will even take them to the world of the dead…

(Tekst fra goodreads)

IMG_5376

Begge bøger får 5 ud af 5 stjerner.

De sidste sider er vendt, og jeg har tørt tårerne væk fra mine kinder. Det var med lidt vemodigt hjerte at jeg gav mig til at læse den sidste bog i His Dark Materials, for selvom det har været noget så hyggeligt at læse i fællesskab med Louise og resten af jer, så var det også bare lidt trist at det nu skulle være slut. Ikke mindst fordi slutningen på den sidste bog fik mit hjerte til at knuse, men også bare det faktum at der ikke er mere Will og Lyra at læse om. Her nogle dage efter, kan jeg allerede mærke at jeg savner dem. Derfor gik der da heller ikke mere end en enkelt dag, før jeg fandt min udgave af Lyra’s Oxford frem, for at få det meget lille gensyn den bog kunne give mig, også selvom det kun var med Lyra, så var det trods alt bedre end ingenting.

Den sidste bog i serien er mange ting, den er både eventyrlig, tankevækkende, dyster, sød, skræmmende, hjertevarm, men også hjerteskærende. Den rummer så mange ting at det kan være svært at sammenfatte det hele på en gang. Jeg troede jeg havde husket de fleste ting, men det viste sig, at der var mange små detaljer som havde smuttet igennem min hukommelse, og det gjorde kun min genlæsning des mere fornøjelig, for jeg kunne opdage/finde ud af ting på ny, sammen med Lyra og Will.

”Will put his hand on hers. A new mood had taken hold of him, and he felt resolute and peaceful. Knowing exactly what he was doing and exactly what it would mean, he moved his hand from Lyra’s wrist and stroked the red-gold fur of her dæmon. Lyra gasped.”

På mange punkter vil jeg mene at den her bogserie er vigtig, både for børn og voksne. Jeg har selv læst den et par gange som teenager, og godt nok forstod jeg størstedelen af den, men med årerne kan jeg mærke der er andre ting der melder sig på banen. Pludselig ser jeg ikke Mrs Coulter i nær så sort et lys, for hun er trods alt en mor, der i sidste ende vil gøre alt for sit barn. Det var ikke mange der fik et nyt syn som dette, men hun er nok den vigtigste. Lyra og Will er stadig idoliseret, og jeg savner dem – jeg savner dem sammen, for de er bare bedre sammen.

Ligesom Lyra’s Oxford giver et indblik i hendes liv nogle år efter handlingen i The Amber Spyglass, kunne jeg virkelig også godt tænke mig en fra Wills synspunkt for at se hvordan han kom videre med sit liv. Modsat tror jeg også at jeg ville knuse mit hjerte endnu engang, som jeg gjorde da jeg læste slutningen på Amber Spyglass. Jeg mindes ikke at den rørte mig så dybt de andre gange jeg har læst den, men måske det er de ekstra års erfaring der har sat sine spor der. Om ikke andet, så er det bøger jeg vil blive ved med at anbefale til hvem der end vil lytte, så tak til jer der rent faktisk lyttede, og læste med i de sidste par måneder.

You may also like

2 Comments

  1. Ja jeg havde fuldstændig glemt alt om Mrs. Coulter i denne sidste bog, så jeg blev også meget overrasket over hende under min læsning.
    Tak for god ro og orden under fælleslæsningen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *