The Subtle Knife (Phillip Pullman, 1996)

Will is 12 years old, and he’s just killed a man. Now he’s on his own, on the run, determined to discover the truth about his father’s disappearance.

(Tekst fra goodreads)

IMG_5277

Bogen får 5 ud af 5 stjerner.

Louise og jeg har forsat vores readalong af His Dark Materials med den anden bog, The Subtle Knife. Jeg glædede mig især til den her bog fordi Will kommer med i historien. Hvor Lyra altid vil være den eventyrlystne og vilde side af historien, så er Will den rationelle og mest realistiske, og på den måde balancerer de hinanden rigtig godt. Jeg havde glemt hvor meget jeg rent faktisk syntes om lige præcis den her bog. Kombinationen af Lyras tilgang til verden og Wills virkelig verden, den som vi selv kender, fungerer overraskende godt med tilføjelse af den tredje verden.

En lille ting der måske irriterede mig en lille smule igennem bogen var de forskellige synspunkter. På den ene side var det herligt at få de indblik som de gav, både fra Serafina Pekkala og Lee Scoresby, for det gav en helt anden forståelse for historien og alle tingene hvordan de hænger sammen. På den anden side fjernede det mit fokus for meget fra Will og Lyra, og taget i betragtning af hvor kort den her bog egentlig er, så ville jeg gerne have haft flere kapitler med dem i fokus.

”When she saw the answer, she relaxed at once. He could find food, and show her how to reach Oxford, and those were powers that were useful, but he might still have been untrustworthy or cowardly. A murderer was a worthy companion. She felt as safe with him as she’d done with Iorek Byrnison the armoured bear.”

Hvis man har læst bøgerne før, så ved man også hvordan Pullman inkluderer religion og mistro dertil, og hvordan det influerer stort set hele historien. Det bliver også gjort endnu mere klart i den her bog, ikke mindst fordi beskrivelserne af begreber bliver forklaret med hvad de hedder i de forskellige verdner, og på den måde bliver tingene tydeliggjort og mystikken indfinder sig endnu mere. Men selvom det er meget voksne emner, og meget seriøse emner, så bliver tingene stadig til tider beskrevet i barnlig forståelse, så tingene ikke bliver alt for kompliceret. Det er en kvalitet ved Pullmans skriveri som er i topklasse. En børnebog der tager fat på tunge voksne emner.

IMG_5278

”Will knew that the man was speaking the truth. But it wasn’t a welcome truth. It was heavy and painful. The man seemed to know that, because he let Will bow his head before he spoke again.”

Dynamikken mellem Lyra og Will er fantastisk lige fra start af, og jeg ventede i spænding på at de ville komme i gang med deres eventyr så jeg kunne rejse med på sidelinjen. Jeg mindedes at der var mere eventyr i The Subtle Knife end der rent faktisk var, men det der nu var, slugte jeg for hver side, og sad bare tilbage med et ønske om mere. Af samme grund kunne jeg heller ikke ligge bogen fra mig, og jeg måtte læse den færdig. Og som alle de andre gange jeg har læst bogen, så knustes mit hjerte sammen med Wills.

Nu ser jeg blot endnu mere frem til at få læst den sidste bog, for selvom jeg ved i store træk hvad der sker, som jeg også glæder mig til at genlæse, så er jeg sikker på, der stadig er små detaljer som jeg har glemt. Du kan stadig nå at læse med, hvis du altså har lyst, husk bare at bruge #KæreWonders eller #ViLæserDarkMaterials hvis du vil være med.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *