Brothers and Beasts (Kate Bernheimer, 2007)

Despite the availability of several eloquent gender studies of fairy tales, a popular reference on men and fairy tales has so far been nonexistent. Brothers and Beasts offers a new perspective by allowing twenty-three male writers the chance to explore their artistic and emotional relationship to their favorite fairy-tale stories. In their personal essays, the contributors who include genre, literary, mainstream, and visual media writers offer new insight into men s reception of fairy tales. Brothers and Beasts, the follow-up to Kate Bernheimer’s influential Mirror, Mirror on the Wall: Women Writers Explore Their Favorite Fairy Tales, offers new avenues for research in fairy-tale studies.

(Tekst fra goodreads)

IMG_5096

Bogen får 3 ud af 5 stjerner.

Det er efterhånden et kendt faktum at jeg er ret så tosset med eventyr og genfortællinger deraf, men i samme genre skyr jeg heller ikke for at læse en smule mere teoritunge bøger omkring emnet, i håbet om at lære noget nyt jeg i forvejen ikke var klar over. I den forbindelse faldt jeg tilfældigvis over denne bog, der er en samling af små korte essays fra forskellige mænd inden for litteraturen, og måske mere præcist fantasygenren, det var i hvert fald mit indtryk at størstedelen af dem skrev indenfor den genre. Det er en meget bred samling, på flere måder, for alle bidragerne har fået fuldstændig frie rammer til hvordan de vil skrive om emnet eventyr, og hvad de har betydet for dem. Det er der også kommet en hel del forskellige essays ud af.

I alt er der 23 forskellige bidrag fra forfattere at – for mig – ukendt stil, men ellers også navne som man godt kender, for eksempel Neil Gaiman og Gregory Maguire. Som sagt gør det også at essaysne er vidt forskellige. Mange har valgt den personlige vej, og fortæller om hvordan eventyr har påvirket deres opvækst, og det er sjovt at høre hvor stor en indflydelse et enkelt eventyr for eksempel kan have haft på en lille dreng. Andre tager en måske lidt mere kunstnerisk tilgang til det, og fortæller om deres forhold til eventyr igennem en kort historie eller små digte, der kobler det sammen med deres egne erfaringer. Men i sidste ende er det altid eventyrerne der binder dem sammen.

”There is such a great variety and diversity in all the ruminations that they tend to open up the question about how men respond to fairy tales and keep the question open. It is almost impossible to spot or trace a ’male aesthetic’ or perspective in the attitudes towards the fairy tale.”

Det skal understreges at de 23 bidrag alle sammen er fra mænd, jeg fandt senere ud af at redaktøren, Kate Bernheimer, først lavede en samling med essays fra kvinder, men følte det kun var fair hvis mændene også fik lov til at ytre sig; Voila! Jeg syntes især det var interessant at læse denne bog, netop fordi det var mænd alle sammen. Af en eller anden mærkelig grund så forbinder jeg personligt eventyr meget med kvinder. Jeg tror det har noget at gøre med at jeg ser dem som eventyr der bliver læst højt for børn, og her er det i mit hoved for det meste kvinder/mødre der læser højt. Hvilket jo er lidt pudsigt, for eventyrverden er stærkt præget af mænd! De fleste store samlinger er jo skrevet ned af mænd, og de fleste personer i eventyrerne er mænd/drenge, kvinderne/pigerne står altid bare lidt ude på sidelinjen og venter på at blive reddet. Det kan også være fordi at jeg i mine studier af eventyr har forsøgt netop at modgå den mandlige tendens inden for eventyrverden, og har bestræbt mig på at finde de kvindelige sider af eventyrerne mere kraftigt en normalt.

Uanset hvad, så er essaysne ganske interessante, for jeg syntes i hvert fald det er spændende at få de her små indblik i hvordan eventyr bliver ved med at påvirke os alle sammen, på tværs af alder og andre baggrundstræk. Man skal læse den her bog fordi man har en interesse for eventyr, og gerne vil læse lidt om hvordan andre har det med de kendte eventyr man selv kender fra ende til anden og elsker i deres universelle egenskaber.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *