A Series of Unfortunate Events #1-3 (Lemony Snicket, 1999-2000)

Dear Reader,

 I’m sorry to say that the book you are holding in your hands is extremely unpleasant. It tells an unhappy tale about three very unlucky children. Even though they are charming and clever, the Baudelaire siblings lead lives filled with misery and woe. From the very first page of this book when the children are at the beach and receive terrible news, continuing on through the entire story, disaster lurks at their heels. One might say they are magnets for misfortune.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4504

Jeg kan huske at se filmen med Jim Carrey for en del år tilbage, og det var både godt og skidt i forhold til da jeg begyndte med lydbøgerne og Baudelaire søskende og deres triste liv. Man kender historien om de tre søskende; deres forældre dør og jagten går nu ind på at finde en passende formynder til at passe dem. For den første de boede hos, Grev Olaf, viste sig at være lidt af et mareridt, så bliver ved med at vende tilbage.

Den første bog handler om de frygtelige ting Baudelaire søskende bliver udsat for hos Grev Olaf, og er egentlig introduktionen til hele historien. Der virker ikke til at være noget i vejen, udover at Olaf er en frygtelig mand og Mr Poe er en inkompetent bankrådgiver. Violet, Klaus og Sunny må gøre alt selv, lige indtil de selv formår at afsløre Olafs onde planer, og Poe pludselig indser alt hvad der er galt.

I den næste bog bliver Baudelaire søskende sendt afsted til deres såkaldte onkel Monty, der er en entusiastisk slangeekspert. Han virker til at være den perfekte formynder og søskende nyder at bo hos ham. Desværre, lidt som forventet, dukker Olaf op i forklædning og tingene begynder at gå ned af bakke for børnene indtil de kan få ham afsløret. Hvilket de gør i sidste øjeblik ved hjælp af deres forskellige særlige evner.

Den tredje bog bringer søskende til deres tante Josephine som er forfærdelig bange for alt. Historien gentager sig lidt, for Olaf dukker op igen, og selvom Josephin forsøger at snyde ender det som den forrige gang. Olaf bliver afsløret i sin snedige plan og slipper væk. Det på trods af at Violet finder på snedige opfindelser, Klaus læser sig til kloge ting og Sunny igen bider Olaf i anklen.

Det er tydeligt at de tre første bøger er blevet brugt flittigt til filmen, og det gjorde det ret nemt at komme igennem dem. Det blev også klart ret hurtigt at mønstret var nemt at gennemskue. Spørgsmålet der blot viser sig ved hver bog er hvor børnene ender og hvordan Olaf har tænkt sig at forpurre deres liv denne gang.

Og så alligevel ikke. For Lemony Snicket der er fortælleren til bøgerne lader til at have sin egen historie at ville fortælle. Det er i hvert fald som om der bliver efterladt små spor hist og her til at Baudelaire familie ikke blev ødelagt ved et tilfælde. Det er nok også dette underlagt mysterium der kan blive ved med at holde mig ved bøgerne, nu hvor jeg er gået i gang. De er nu også så korte at det ikke tager voldsomt lang tid at komme igennem dem, med den undtagelse af at der er 12-13 bøger. Men jeg er nu lidt nysgerrig for at finde ud af det underlæggende mysterium at jeg nok bliver ved med at lytte til dem.

3 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *