The Fire Sermon (Francesca Haig, 2014)

What would you do if you had to leave everything you knew behind? If what made you perfect also made you an outcast? If your twin, once your only friend, was now your worst enemy?

Since the blast that reshaped the earth, only twins are born. The imperfect one of each pair is branded at birth and sent away. Twins share nothing but the moment of their death: when one dies, so does the other. But Cass and her twin Zach cannot be separated.

In this scorched and broken world, Cass’s bond with her brother may be the most dangerous thing of all.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4411

Den her bog købte jeg stort set kun på grund af udseendet, og jeg ved godt man ikke må det, men det var altså tilfældet ved den her. Det var i hvert fald noget af det første jeg faldt for, da jeg så havde læst coverteksten blev jeg kun overbevist om at den skulle med mig hjem. Jeg var meget spændt på at komme i gang med den, og jeg skal love for der er action lige fra starten. Cass bliver inddraget i det store politiske spil lige fra kapitel 1, hvor hendes lille by bliver rendt over ende af en flok ryttere på rov.

Den verden Haig har opbygget i hendes roman er brutal og simpel, men også nådesløs og skræmmende. For udeforstående ser det simple liv for Omegaerne ganske fredfyldt ud. De lever af jorden og passer på hinanden. Alt imens Alfaerne lever i ro og mag, som de rigeste i landet uden at skulle tænke på noget. Det eneste der binder de to folkefærd sammen er det unægtelige link mellem hver tvilling; for hvis en dør, dør dennes tvilling. Lige præcis dette dilemma var noget af det jeg fandt yderst spændende ved denne historie. Det er i grunden ikke kun mig der sikkert finder tvillinger interessante, det har videnskaben egentlig gjort igennem tiderne. At Haig har indarbejdet det i sin roman på den måde hun har, giver plottet et helt nyt twist.

”Although I’d been branded an Omega when I left the village, I hadn’t really known what it meant. I remembered how hurt I’d been when my mother hadn’t hugged me goodbye. Now, as she stood awkwardly in my small kitchen, I knew better event han to reach out to her.”

Udover at Cass tilhører Omega gruppen, så er hun ovenikøbet også forholdsvis udstødt derfra, for hun har også evnen til at Se, hvilket adskiller hende endnu mere. Cass kommer ud for en del prøvelser igennem hendes rejse i bogen, alt sammen med til at åbne hendes øjne for hendes eget potentiale. For Cass er den eneste der ikke kan se hvilken rolle hun kan spille i det store politiske spil hendes bror forsøger at lede. Haig udsætter Cass for en del etiske og politiske korrekte dilemmaer igennem historien, og selv jeg sad og rynkede lidt på næsen et par gange over de valg der skulle træffes og de holdninger der blev ytret.

”They think you’re dangerous because you’re a seer, and because of your link to Zach. But they’re all wrong. There are other seers, other Omegas with powerful twins. That’s not it.” He was shouting, his voice ragged in the gusting wind. ”It’s because of how you see the world. How you don’t see Aplhas and Omegas as opposed.”

The Fire Sermon viste sig senere at være den første i en trilogi, og selvom jeg blev let irriteret over det lige da jeg opdagede det (endnu en serie!), men med den slutning er det virkelig behov for det. Jeg blev simpelthen så overrasket over den slutning at jeg ikke kunne ligge bogen fra mig før jeg havde slugt de sidste kapitler. Inden da har der været rigelig af dramatiske opgør og flugtforsøg. Cass’ flugt fra sin bror er en lang rejse, lige fra de var små børn til hendes tidlige 20ere hvor jagten forsætter gennem hele landet, hvor hun så også for selskab.

The Fire Sermon præsenterer en hel række etiske spørgsmål, som er skræmmende at skulle tage stilling til, men Haig formår alligevel at præsentere dem og sætte tankerne i gang. Jeg er meget spændt på at se hvad de næste bøger i serien vil bringe, for det står meget klart at der er mange ting at få løst. Det kan godt være at det umiddelbare problem blev løst i denne bog, men bolden er i spil og måske er Cass’ bror ikke den af bagmændene man skal frygte mest? Eller også prøver han bare at holde Cass i live for sit eget livs skyld, hvem ved, men det håber jeg bliver mere klart i de næste bøger i serien. En ting er sikkert, den her bog var nervepirrende og enormt fængende!

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *