Min mormor hilser og siger undskyld (Fredrik Backman, 2015)

Elsa er syv år gammel og ikke helt almindelig. Hun er virkelig virkelig klog og har kun én ven, og det er mormor på syvoghalvfjerds, som skyder med paintball-gevær efter ubudne gæster og kører bil uden kørekort. Men når ens mor og far bliver skilt, og hverdagen byder på mobning i skolegården, er det godt at have en mormor, man kan sidde sammen med, og som kan fortælle eventyr som ingen anden. Indtil hun bliver syg.

Da mormor bliver syg, giver hun Elsa en stak breve med undskyldninger til naboerne. Brevene sender Elsa ud på et lokalt eventyr i opgangen beboet af fanatiske kaffedrikkere, militante boligejere, drukkenbolte, kamphunde og dumme kællinger. Men de bliver også begyndelsen på en historie om at miste en, man elsker, selvom man kun er et barn, og om bid for bid at komme under huden på den, man elsker.

Min mormor hilser og siger undskyld er en ualmindelig hverdagshistorie om dysfunktionelle superhelte. Med komisk træfsikkerhed og bankende hjerte fortæller Fredrik Backman om en mormors kærlighed til sit barnebarn og en flok boligejeres menneskeret til at være sig selv.

(Tekst fra goodreads)

 

IMG_4283Historien om Elsa og hendes mormor er nok en af de sødeste jeg kan huske at have læst/hørt i lang tid. Det står klart at med Backman som forfatter ved man at man skal i gang med en historie med humor og hjertevarme, men jeg havde ikke regnet med at Elsa ville ramme mig så hårdt som hun gjorde. I starten virkede hun som en ret irriterende unge, men det blev hurtigt klart at hun på mange punkter mindede ufatteligt meget om mig selv, og jeg blev straks meget mere glad for hende.

Elsas syn på verdenen er unikt og direkte; der er intet der slipper forbi hendes næse og hun er hudløst ærlig om alt der sker omkring hende. Det bringer hende til tider i en smule problemer og gør at hun har få venner, faktisk har hun ingen venner, ud over sin mormor. Til gengæld vil Elsas mormor gøre alt for hende, selv blive arresteret for at smide med abe møg efter politiet. Elsa mormor er nemlig en superhelt, faktisk er mange af Elsas bekendte superhelte i en eller anden form; de har hver deres superkræfter som gør dem bedre end mange andre på et eller andet punkt. Elsas egen superkræft er at løbe helt vildt stærkt, for når man er lidt anderledes end de andre børn i skolen er det en ret behændigt superkræft at have.

Jeg har meget svært ved at sige hvilken karakter jeg bedst kunne lide; Elsa eller Ove. De er så forskellige, men alligevel så borede de sig dybt i mit hjerte. Elsa fandt derind for sin anderledeshed og hendes kærlighed til god litteratur; superheltetegneserier og Harry Potter.

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *