Tinker Bell: An Evolution (Melinda Johnson, 2013)

How did Tinker Bell get her name? In J. M. Barrie’s original version of the play “Peter Pan,”the little sprite’s name was Tippytoe, and she had speaking lines. But over time, Barrie decided that the fairy’s expressions would be best voiced by musical chimes. During the early 1900s, vagabonds known as tinkers traveled from town to town, performing jack-of-all-trade repair services. Their arrival was hailed by the jingling of bells fashioned from tin that they mounted on their wagons. One of these “tinker bells” was used to give Peter’s fairy friend her voice in the original stage production, and the name stuck.

Now, more than a hundred years later, it is difficult to believe that this popular pixie began as a circle of lamplight, reflected in a mirror controlled by a stage hand behind the curtains. She is now the center of a major Disney franchise, she flies through the skies in Orlando and Anaheim introducing the nightly fireworks displays, and she opens every Walt Disney Pictures film with a sprinkling of pixie dust.

Tinker Bell: An Evolution is a full biography of the fiery little fairy. Designed in collaboration with the Animation Research library, it contains artwork that has never been seen before. The book is heavily illustrated, highly detailed, and will make the perfect gift for every grown-up who believes in fairies.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4191

Jeg har altid elsket Klokkeblomst! Jeg kan ligeså godt indrømme det, for sådan er det, og det var da udelukkende også det der tiltrak mig ved denne bog – udover at den er fantastisk smuk. Ganske vist er Peter Pan stadig mit yndlings’eventyr’ og jeg vil altid elske Peter, men Klokkeblomst har også bare opnået en helt bestemt plads hos mig. Jeg tror det er fordi jeg kan genkende så meget af mig selv i hende (forklaring følger bestemt ikke, det håber jeg (ikke) at I selv kan gætte jer frem til). Forklaringen på denne bog var derfor nok til at overbevise mig om at jeg forhåbentlig skulle lære noget mere om min yndlings fe. Og det gjorde jeg.

Der var en del ting fra de tidligste arbejdsprocesser jeg ikke var klar over. Hele problematikken med at finde ud af hvordan Klokkeblomst skulle se ud for eksempel, var noget af en prøvelse i sig selv og tog mange år. De brugte både voksne og børn til at stå modeller for potentielle tegninger af vores alle sammens Klokkeblomst, men ingen af dem ramte rigtig plet. Som bogen også præsenterer problematikken, så var det et spørgsmål om at ramme den fine grænse mellem en voksen dame som ville appellere til børn, men stadig have en smule sex-appeal uden at det blev for meget. Og når man ser på nogle af de helt gamle koncepttegninger så kan man godt se at de virkelig har prøvet nogle vovede ting.

“Actually, she was kind of a fun little thing to do. She was something else.”

Det var også sjovt at læse om hvordan Klokkeblomst egentlig aldrig var planlagt til at være andet end en lille bimlen med en klokke og så et skarpt spotlys på scenen, til den meget stærke personlighed hun er i dag. Hele hendes transformation fra skuespil, til bog, til film, til tegnefilm og så videre og så videre. I starten havde hun også sit helt eget sprog, som ingen kunne forstå og hun virkede til at være en af de eneste feer på Ønskeøen, hvorimod nu er hun aboslut ikke den eneste.

“Our Tink is sharp-tongued – although fortunately only Peter understands her – and often quite funny.”

Det her er en bog man sagtens kan tage frem igen og igen bare for at bladre igennem de mange flotte tegninger, for der er så mange og de er hver især interessante på hver deres måde. Ikke mindst fordi man kan skimte udviklingen gradvis for hver tegning inkluderet. Da det endelig blev fastlagt hvordan Klokkeblomst skulle se ud, gik der da heller ikke lang tid før hun fik sin helt egen fanskare. Hvor vi i dag tager det for givet at vi køber stakkevis af souvenirs med hjem når vi tager i Disneyland, fandt jeg det ganske underholdende at finde ud af, at en af de første ting man kunne købe og tage med hjem fra de originale parker var en Klokkeblomst tryllestav. Så alle de små piger kunne rende rundt og lege Klokkeblomst hjemme i haven.

En anden ting der kom meget bag på mig er hvor eksponeret Klokkeblomst var i sin stortid, og at hun rent faktisk var frontsælger for Disneyland Peanut-butter. Nogle af de ting som Klokkeblomst har været involveret i lød fuldstændig vanvittigt, men da jeg læste om det og tænkte lidt mere over det, lød det måske ikke så vanvittigt alligevel. Det er trods alt Disney, og det er trods alt USA. De finder på de mærkeligste ting derovre. Men jeg er nu alligevel glad for at de tog Klokkeblomst til sig og gav hende liv, i mere end en forstand. Og senere hen også gav hende en verden kun til hende, hvor hun kan boltre sig og invitere resten af os med hjem. For selvom Klokkeblomst kan være lidt af en strid kælling (ja, lad os bare være ærlige, for det kan hun!), så elsker vi hende alligevel, og vil sikkert blive ved med det så længe hun kommer og tryller for os i Disneys Juleshow hvert år.

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *