A Portable Shelter (Kirsty Logan, 2015)

In their tiny, sea-beaten cottage on the north coast of Scotland, Liska and Ruth await the birth of their first child. They spend their time telling stories to the unborn baby, trying to pass on the lessons they’ve learned: tales of circuses and stargazing, selkie fishermen and domestic werewolves, child-eating witches and broken-toothed dragons. But each must keep their storytelling a secret from the other, as they’ve agreed to only ever tell the plain truth. Ruth tells her stories when Liska is at work, to a background of shrieking seabirds; Liska tells hers when Ruth is asleep, with the lighthouse sweeping its steady beam through the window. As their tales build and grow along with their child, Liska and Ruth realise that the truth lives in their stories, and they cannot hide from one another.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4193

Denne lille samling af noveller er virkelig fin i sit udvalg; der er noveller der vil røre dig dybt i hjertet, men også noveller der vil få dig til at rynke på panden og bladre hurtigt videre fordi den måske var for barsk. Jeg blev nok mest overrasket at de små indsatser fra Ruth og Liska i mellem novellerne. Deres små forklaringer på hvilke historier de har i sinde at fortælle sagde, for mig, meget mere end novellerne gjorde.

En af de noveller der nok sidder bedst i hukommelsen hos mig endnu, er fortællingen om kvinden der ender med at danne par med en ulv. Den historie var så absurd, men alligevel gav den mening. For den handlede jo ikke om det faktum at kvinden var forelsket i en ulv, men mere om den natur af mennesket der kan sammenlignes med en ulv, og netop hvorfor denne kvinden vil føle sig tiltrukket af den side af sig selv. De skjulte meninger i mange af novellerne var til tider mere skjulte end andre; nogle lå helt på overfladen, mens andre endnu er skjulte. Og det er helt i orden, for hvis man kunne gennemskue dem alle sammen på en gang i første forsøg, så ville meningen med at læse dem endnu gang forsvinde med et vindpust.

”But life is not a fairy tale. It’s brighter and darker, longer and briefer, duller and more magical. It’s full of contradictions, but one thing it’s not is neat.”

Ruth og Liskas tilgang til fødslen af deres barn er så fin, og hele ideen om at fortælle historier til barnet for at forberede dette på verden udenfor er ganske sød. Samtidig med de fortæller dele af deres egen livshistorie (og her kan jeg ikke lade være med at tænke om Kirsty måske har inddraget personlige betragtninger) så maler de et billede af en verden som ikke kun er ene eventyr. Som de siger gang på gang, de vil gerne fortælle eventyr, men det bliver sandfærdige eventyr.

”The only reason I’m telling you these stories is that they’re not lies. I’ve thought and thought, but there’s no other way to give you the truth except to hide it in a story and let you find your own way inside. All stories contain a truth if you look hard enough – but it might not be a good truth.”

Jeg syntes egentlig rigtig godt om den her bog, men den er utrolig svært at anmelde fordi den er sådan ret svævende. Den er samlet i sin helhed, men alligevel er den over det hele. Det lyder måske ret underligt, og det kan jeg godt forstå, for jeg er overbevist om at den her bog er en man skal læse for at forstå hvad jeg mener. Logan skriver så eventyrligt at det ville være svært at genfortælle, og hendes historier fra novellerne vil også være svære at genfortælle uden at pille dem fra hinanden og fjerne mystikken der ligger i dem.

Hvis jeg ser lidt tilbage på hendes roman The Gracekeepers har den helt bestemt bibeholdt den stemning hun skabte deri. Jeg beklager hvis den her anmeldelse har følt en smule rodet, men tankerne om bogen i mit hoved har også været ret så rodet at finde rundt i. Slutteligt kan jeg kun sige at hvis ikke jeg har kludret alt for meget i denne anmeldelse, kan jeg kun sige at novellerne skal opleves.

4-star1

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *