The Life & Adventures of Santa Claus ( L. Frank Baum, 1902)

L. Frank Baum’s The Life and Adventures of Santa Claus was first published in 1902, two years after his Wonderful Wizard of Oz. Drawing on the attributes of Santa Claus from Clement Moore’s 1822 poem “A Visit from St. Nicholas” (“The Night Before Christmas”), Baum chronicles Santa’s life from his childhood in an enchanted forest—the same forest that is the source of all magic in the land of Oz—to his destiny of sharing gifts and spreading love to his fellow man. Along the way we witness him making his first toys, learn the origins of the Christmas tree and Christmas stockings, and discover the stories behind many Christmas secrets, like why Santa slides down chimneys, how he picks his reindeer, and how he delivers all his toys in one night. Later adapted into multiple animated films, and published here with the original illustrations from the first edition, The Life and Adventures of Santa Claus evinces the charm, warmth, and fantasy that made L. Frank Baum’s Oz stories American classics.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4168

Det er efterhånden noget tid siden jeg læste om Dorothys tur til landet Oz, men der gik ikke særlig lang tid før L. F. Baum havde skabt en helt bestemt stemning i hans fortælling om hvordan julemanden er blevet til. Jeg tror vi alle sammen har en forestilling om hvordan julemanden er opstået i vores barnetro, og i alle de år vi kan huske har vi fået fortalt flere forskellige udgaver af hvordan han er opstået. Som et helt almindeligt menneske, eller en fe på afveje eller et stakkels barn forladt af sine forældre. Uanset hvordan hans rejse er startet, har slutresultatet altid været det samme.

Baum har skabt en rigtig god kombination af forskellige fortolkninger (eller i hvert fald nogle af de fortolkninger jeg kender til), hvor han kombinerer femytologi og skovnymfer med et ægte forældreløst barn. Barnet bliver opdraget i skoven af alle feerne, og deraf opstår også hans rene hjerte og gode humør. Men samtidig med at Claus bliver opdraget af feerne, bliver han også præsenteret for den verden han oprindeligt kommer fra, og i sidste ende på vende tilbage til. Da han vender tilbage til menneskenes verden, er det ikke nogen overraskelse at hans hjerte banker mest for de små børn.

”Claus approached the child and kissed her and comforted her, and then he drew the toy cat from beneath his coat, where he had hidden it, an placed it in her arms.”

I det store hele syntes jeg at Baum har skabt en rigtig hyggelig og fin julefortælling der introducerer en måde hvorpå Julemanden er kommet til verden. Jeg kan rigtig godt lide at udover selve julemanden, inkorporerer bogen også andre juletraditioner og hvordan de kom til. Som for eksempel hvorfor julemanden pludselig blev nødt til at bruge skorstenen som indgang til at levere sine pakker til børnene – fordi at teknikken blev for moderne og folk ikke længere benyttede sig at åbne ildsteder.

”God bless him! It was his first Christmas Eve, and for hundreds of years since then he has nobly fulfilled his mission to bring happiness to the hearts of little children.”

Alt i alt kunne jeg rigtig godt lide den karakter der blev skabt i Claus, for han startede ikke ud som en mytologisk figur, men det blev han hen af vejen. Og det var ikke ham selv der ønskede at blive denne mytologiske figur, men det var ønsket fra de små børn og fe-verden der gjorde dette muligt for ham. Hos mig er det essensen hos julemanden; hans uselviske karakter der bare vil glæde alle verdens børn.

Desværre, da jeg kom til slutningen, blev jeg lidt, ikke nødvendigvis sur, men irriteret på den måde de bragte historien op til nutiden. For inden slutningen havde bogen holdt sig til den mystisk og charme der er ved julemandens magi, men til slut ødelagde bogen dette for mig. Jeg vil ikke ødelægge det, ved at sige hvordan bogen gjorde dette, det vil jeg lade jer selv om at læse jer frem til. Uanset hvad, så havde jeg en lidt træls fornemmelse ved at læse de sidste par kapitler der inddrog resten af julemandstroen på den måde. Men med det sagt er hele den forgående historie stadig en af de bedre fortællinger om julemandens opståen.

4-star1

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *