The Nutcracker (E.T. Hoffmann, 1816)

Written in 1816 by one of the leaders of German Romanticism for his children, nephews, and nieces, The Nutcracker captures better than any other story a child’s wonder at Christmas. The gift of a handsomely decorated nutcracker from a mysterious uncle sets the stage for a Christmas Eve like no other for the little girl Marie. That night, Marie’s extraordinary present comes to life, defends her from the taunting Mouse King, and whisks her off to the Kingdom of Dolls. The inspiration for the classic ballet, E. T. A. Hoffmann’s irresistible tale of magic and childhood adventure continues to captivate readers of all ages. Today, many of the most enchanting symbols of Christmas, from nutcrackers to sugar plums to mistletoe, are still imbued with the power of this story.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4165

Jeg har egentlig aldrig gjort synderligt meget ud af at ville læse julebøger, men i løbet af de sidste par år kan jeg godt mærke at lysten til at læse julefortællinger er vokset stille og roligt. Derfor gik jeg i år på jagt efter et par nye julefortællinger til samlingen, og her faldt jeg blandt andet over Nøddeknækkeren. Som så mange andre klassikere er det en fortælling jeg kun kender i overordnede træk og aldrig har stiftet bekendtskab med originalen. Som mange andre på min alder, husker jeg nok bedst Barbie tegnefilmen der er lavet over historien, og den har da siddet ret godt fast i min hukommelse.

Men den originale historie om Nøddeknækkeren er meget mere end hvad Barbie præsenterer den at være. Historien begynder med juletiden hvor den unge Marie og hendes bror venter besøg og i spænding på de gaver de mon vil modtage. Blandt de mange fine ting falder Marie over en ganske fin nøddeknækker, som straks bliver hendes kæreste eje og hun beslutter sig for at passe godt på den med hele sit hjerte. Allerede her indfinder julestemningen sig, og man kan nærmest selv føle den varme barneglæde over et nyt stykke ’legetøj’ som er mere kostbart end dem man har i forvejen. Jeg er sikker på de fleste af os kan huske tilbage til da vi var børn, og der var et eller andet på børneværelset vi passede bare en lille smule bedre på end alt det andet. Sådan er det også for Marie med hendes nøddeknækker.

”She pulled out the bed, tucked dear Nutcracker in very gently and delicately, and wrapped him up with a beautiful little ribbon. She normally wrapped the ribbon around her body; however, this time, she wrapped it around his injured shoulders and covered him all the way up to her nose.”

Derfor er det også meget mere magisk da den galante nøddeknækker vækkes til live og skal forsvare Marie fra den bistre musekonge og alle dennes undersåtter. Da Marie vil fortælle sine forældre om sine eventyr, sker der det der altid sker. Hendes forældre fejer det til siden som barneopspind. Man kan næsten selv mærke i hjertet hvor knust Marie først er over at hendes oplevelser ikke var ægte, men så knuses hjertet endnu mere fordi hun oplever det igen, og hendes familie tror stadig ikke på hende. Den barnlige tro som især er vigtig omkring juletid (hint, Julemanden!) skinner så tydeligt igennem i den her bog, og det er så fint, for julen er vel mest for børnene på mange punkter.

En lille ting der overraskede mig var måde religion blev indflettet i historien. Her får børnene ikke julegaver af julemanden, men af Kristus. Jeg studsede lidt over de lige da jeg læste det, men som bogen skred frem var det helt fint. På den måde tog julemanden ikke fokus fra den egentlige historie om nøddeknækkeren og Maries eventyr.

”I believe that none of you children would have hesitated for even an instant to obey honest and kindhearted Nutcracker, who could never have had anything nasty in mind. As for Marie, she was all the more obedient since she knew how greatly she could rely on Nutcracker’s gratitude.”

Det er bestemt ikke sidste gang jeg vil læse denne lille julehistorie, men om den kommer op på listen over de bedste julehistorier ved jeg ikke helt. Det er en utrolig sød historie om barnetro og eventyr, og jeg tror bare at det er et tilfælde at den udspiller sig i juledagene. I princippet kunne den også sagtens udspille sig i årets resterende dage og være lige så fortryllende, og det er nok det der gør at den ikke får alle stjernerne med fra mit vedkommende.

Med det sagt, så er det stadig en henrivende bog og barnetroen kommer virkelig på spil. Lige siden jeg vendte den sidste side har jeg haft lyst til at se en af de mange tegnefilm med nøddeknækkeren, bare for at opleve den julede stemning på TV også.

4-star1

You may also like

4 Comments

  1. Åh, jeg håber virkelig at kunne gøre det til en tradition at læse julebøger i juletiden. Det kan umuligt andet end at gøre juletiden endnu sødere! I år står den i hvert fald på A Christmas Carol, som bliver vidunderlig at læse, men The Nutcracker må og skal også læses en dag. Barnlig magi og vidunderlige eventyr er noget af det bedste, og som vi alle ved, så er alt både tilladt og muligt i julen 😉

    // http://www.moonlitmadness.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *