The Martian

Jeg har ikke læst bogen bag filmen The Martian, men for lidt over en uge siden var Kæresten og jeg inde og se filmen der næsten lige har fået premiere. Forventningerne var forholdsvis store og de blev også indfriet ned til næsten mindste detalje. Historien starter midt i det hele og handlingen er i gang fra første sekund med en dramatisk storm. Det tog mig lige nogle sekunder at indse hvad der rent faktisk var ved at ske fordi det hele gik i gang så hurtigt. Da det så først gik op for mig var jeg hooked og ret nervøs for det kunne da ikke passe at det hele skulle ske så hurtigt?!

Mange har gået og gjort grin med at det er endnu en film hvor Matt Damon skal reddes, og det er i bund og grund også helt sandt. Lige med den undtagelse at Damon også sørger for at redde sig selv en smule. Helt hjælpeløs er han altså ikke. Det bliver gjort klart i de første scener og jeg sad i godt og vel et minut med hånden for øjnene, mens han praktisk talt opererer på sig selv. Damon gør i det hele taget en meget overbevisende optræden hele filmen igennem. Han formår at spille Mark Watney som en sympatisk og ikke mindst humoristisk karakter man ikke kan lade være med at holde af. Selv i nødsituationer og andre situationer hvor de fleste ville bryde sammen i gråd, formår han at bruge humor til at lette stemningen. Det skal dog siges at det ikke kun er Damon der bringer humor til filmen. Hele manuskriptet i sig selv overraskende sjovt mens det er (hvad jeg tror) realistisk.

Der er klart blevet gjort en masse research til den her historie, ikke mindst af Andy Weir der har skrevet bogen, men også af folkene bag filmen for at bringe det til live på skærmen. Nu har jeg ikke voldsomt meget forstand på rumrejser og den slags, men jeg forestiller mig at politikken bag den slags er meget godt afspejlet i den her film. Hvilket er en anden ting der er lavet rigtig godt. Da jeg hørte om filmen, tænkte jeg umiddelbart at det ville blive en meget lang film kun med Matt Damon der forsøger at overleve mutters alene. Heldigvis hopper filmen frem og tilbage mellem Watney, jorden og hans mandskab fra den ekspedition der gik galt. Samspillet mellem de tre lokationer fungerer rigtig godt fordi det afspejler alle sider af situationen.

Udover Matt Damon har filmen også Kristen Wiig på rollelisten, i en af hendes mere seriøse roller, hvilket jeg var lidt nervøs over, men det fungerer faktisk godt. For selvom hendes rolle er ret alvorlig, formår hun også lige at få et par oneliners her og der for at tilføje lidt humor til. Michael Pena spiller også rigtig fint, jeg kan kun huske ham fra Antman hvor han var ret bøvet, så det var helt rart at se ham i en alvorlig rolle hvor han bliver taget mere seriøst. Ej at forglemme Chiwetel Ejiofor i rollen som kommunikationsmægleren mellem Watney og resten af NASA, der har den besværlige rolle at formidle Watneys til tider overpyntede formuleringer.

The Martian er en rigtig god film på flere forskellige måder, men det der vinder den hjem er helt bestemt den mærkværdige humor i de umulige situationer. Og det er rigtig godt at humoren, som jeg har hørt er meget vigtig i bogen, har formået at overleve til den store skærm. For i en ret deprimerende situation som Watney ender i er det vist ret vigtigt at bevare sin humoristiske sans.

You may also like

2 Comments

  1. Åh, jeg har endnu ikke set filmen, fordi jeg er fast besluttet på, at læse bogen først!
    Jeg har dog lige anskaffet mig bogen, så nu gælder det bare om at få den læst, så jeg kan se filmen, der i øvrigt ser SÅ spændende og flot ud!

    1. Jeg syntes at filmen var helt vildt god, også uden at have læst bogen. Men nu tror jeg til gengæld at jeg vil vente lidt med at læse bogen efter at have set filme. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *