Læserne i Broken Wheel anbefaler (Katarina Bivald, 2014)

Det hele starter med en brevveksling mellem to meget forskellige kvinder. Den generte bogorm Sara er 28 år og fra Haninge i Sverige, og Amy er 75 og fra Broken Wheel i Iowa, USA. Efter at have skrevet sammen i to år og udvekslet tanker om primært bøger, men også om livet generelt, bestemmer Sara sig for at besøge Amy. Da hun ankommer, er Amy i mellemtiden pludselig død.

Sara står nu alene i en lille flække ude i ingenting. Heldigvis føler hun, at hun kender mange af byens indbyggere fra Amys breve, og de har ikke tænkt sig at lade den forvirrede turist i stikken. Sara beslutter sig for at blive som planlagt, og for første gang oplever hun at knytte relationer og venskaber – udover dem i litteraturens verden – og hun får hjælp til at åbne en boghandel med alle Amys bøger.

Både Sara og den lille by Broken Wheel liver langsomt op, nye og uventede par finder hinanden, og ingen tør tænke på, at det ikke kan vare for evigt. Da Saras turistvisum er ved at løbe ud, får hendes nye venner dog en aldeles skør, men genial idé …

(Tekst fra goodreads)

IMG_4180

Bogen der handler om bøger og hvor meget de kan påvirke mennesker. Historien om Sara starter meget brat og det er faktisk meget godt, for jeg tror historien der leder op til at Sara pludselig befinder sig i Broken Wheel ville være for kedelig. Det er rigtig fint at man får lidt baggrundshistorie igennem Amys breve til Sara, for de er egentlig nok. Amy som person lyder dragende, men en ældre dame skal kunne nogle tricks så at sige for at kunne bære en roman på denne måde. Der er det godt at Sara er lidt ’underlig’ på sin egen måde, for det er med til at stille spørgsmål til historien.

Hele bogen igennem var det så underholdende og finurligt at læse om alle de literære referencer på kryds og tværs. Det var simpelthen så sjovt at læse om en ældre herre der blev helt forblændet af Bridget Jones chick-lit at det for mig bare bekræftede hvor bredt litteratur kan række.

“Den nat sad Sara i timevis i Amys bibliotek og tænkte på det tragiske i, at det skrevne ord er udødeligt, men at mennesket ikke er det, og hun sørgede over kvinden, som hun aldrig havde mødt. Amy ville aldrig komme til at læse sidste del af Eragon-serien.”

Det var en smule mystisk at blive smidt ned i denne by hvor alt bare ser ud til at hænge sammen på kryds og tværs, og hvor der sjældent kommer noget udefra til at forstyrre dem. Hvilket i bund og grund er hvad hele bogen her handler om. Der ligges vægt på hvor meget kan ændres ud fra så lidt, i dette tilfælde er det en enkelt bog – eller nærmere flere, faktisk et helt minibibliotek – der langsomt ændrer en hel by, ganske vist en meget lille by.

”Det så så idyllisk ud med solen, som skinnede ind mod butiksfacaden, og Sara og Tom, som virkede helt ubevidste om, at de blev betragtet. Men Andy var betydeligt mere pessimistisk. ”Hvad skal de gøre, når hendes visum udløber?” Spurgte han. ”Har du tænkt på det? Hvad kommer der så til at ske med hendes drøm?””

Læserne i Brokel Wheel anbefaler er en rigtig sommerbog, til trods for at den strækker sig langt ind i efteråret, men fornemmelsen af sommerens glæder og glæden ved bøger strækker sig fra side 1 til sidste side. Der var meget få ting som irriterede mig, men det var alligevel nogle der i sidste ende påvirkede min bedømmelse. En af tingene var de mange synsvinkler den blev fortalt fra. Jeg har som sådan ikke noget imod forskellige fortællevinkler, men i det her tilfælde var det til tider forvirrende at finde ud af hvilke personer der nu fortalte. Der kunne jeg godt have brugt lidt mere skelnen mellem de forskellige karakterer fra starten af. Som bogen skred frem blev det dog nemmere at skelne mellem de forskellige synsvinkler, men det tog også mindst en halv bog før jeg nåede det punkt.

Men alt i alt er dette en rigtig sød bog, som bare får dig til at forelske dig mere i bøgernes magi og den måde de kan bringe folk sammen. Jeg syntes Bivalds mål med denne historie har været meget subtil og alligevel lige i ansigtet på dig. Det kan godt være bøger bare er bøger, men når først man begynder at læse dem og acceptere de ting de indeholder, så kan der ske ting og sager og en hel by kan forandres og man kan finde det sted man føler sig hjemme.

4-star1

You may also like

4 Comments

  1. Hvis jeg ikke havde set bogens forside, tror jeg, jeg ville have været meget forvirret, over hvilken slags bog det her i sidste ende var, men med coveret står det helt klart. En glad bog om livet og dets udfordringer – men i en sjov sammenhæng. Lyder som en dejligt underholdende læseoplevelse, til de dage hvor man bare trænger til lidt let og underholdende. Skønt (:

    // http://www.moonlitmadness.dk

    1. Hmm, jeg syntes nu ikke der er noget helt vildt misvisende ved coveret, men der er vi jo heldigvis så forskellige. 🙂
      Under alle omstændigheder er det en sød bog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *