The Gracekeepers (Kirsty Logan, 2015)

As a Gracekeeper, Callanish administers shoreside burials, laying the dead to their final resting place deep in the depths of the ocean. Alone on her island, she has exiled herself to a life of tending watery graves as penance for a long-ago mistake that still haunts her. Meanwhile, North works as a circus performer with the Excalibur, a floating troupe of acrobats, clowns, dancers, and trainers who sail from one archipelago to the next, entertaining in exchange for sustenance.

In a world divided between those inhabiting the mainland (“landlockers”) and those who float on the sea (“damplings”), loneliness has become a way of life for North and Callanish, until a sudden storm offshore brings change to both their lives–offering them a new understanding of the world they live in and the consequences of the past, while restoring hope in an unexpected future.

(Tekst fra goodreads)

IMG_4076

Denne anmeldelse har været lidt svært at skrive, for der er begrænsning for hvor mange gange man kan bruge diverse positive adjektiver. På sin vis kunne jeg bare liste dem i strømflodsagtig tilstand, men det ville også være for meget. Samtidig så tror jeg også at det her er en bog der vil skille vandende – pun intended – for enten er det en bog man vil holde utrolig meget af, eller også vil man slet ikke fange dens dybde og smukke fortælling fordi den er lidt speciel. Indrømmet det tog også mig et par kapitler før jeg blev helt og aldeles grebet af fortællingen, men derefter sad den bare fast i mig.

I en verden langt fra den vi kender lever menneskene vildt forskelligt, enten lever man i højhellig tilstand på den sparsomme mængde land der er tilbage, eller man tilbringer sine dage på havet på den ene eller den anden måde, men at blande disse er næsten en synd. Dertil kan der tilføjes en slags væsner som aldrig ses eller omtales direkte, men som jeg kun kan antage for en særart af havfruer, dog ikke den ’normale’ slags som vi kender. I denne verden krydses to kvinders liv hinanden og pludselig tager historien fart.

“When Callanish was a child, her mother told her that the trees were to be worshipped because they had been there before everyone who’d ever lived on earth had been born, and they would still be there after everyone who ever lived was dead. But Callanish knew that the sea had been there even longer.”

Lige fra start af var det Norths historie der greb mig mest. Hendes karakter var bare så følsom og spinkel, samtidig med hun havde sin voldsomme bjørn at tage vare på, at jeg ikke kunne lade være med at føle medlidenhed med hende. Hun virkede fanget i det cirkus, som skal forestille at være hendes hjem, men ingen lader til at kende North som den person hun rent faktisk er. Derfor holdt jeg mere af hende end mange af de andre.

The Gracekeepers bliver løbende fortalt fra forskellige synspunkter og normalt er det ikke den bedste fortællemåde efter min mening, men i dette tilfælde fungerer det så absolut! Enkelte fortællere kunne jeg godt have været foruden – for der er mange undervejs – mens andre var nødvendige for at hele historien gav mening. De primære fortællere er selvfølgelig North og Callandish, mens de andre bidrager med sidegevinster til sammenhængen og jeg nød at vende tilbage til kapitler med North og hendes historie.

“For a moment, North and Avalon looked at each other, mother to mother. North knew that Avalon’s heart was coal and that the flames would catch them all; but at that moment her own chest felt full of fire too.”

The Gracekeepers er en bog der tager dig med storm og slår benene væk under dig. Den gør det ikke lige med det samme, men bid for bid, kapitel for kapitel som historien skrider frem og den verden Logan har skabt bliver mere og mere tydelig. Dette var mit første møde med Logan, men det skal da ikke være det sidste.

Jeg blev utrolig rørt af de moderlige toner der lå i bogen, for der er flere graviditeter og båndet mellem Callandish og hendes mor kommer også til at spille en stor rolle. Jeg har ikke læst mange af den slags bøger og var lidt skeptisk over det til at begynde med, men igen var det noget der greb mig og jeg blev så rørt at de bånd der blev knyttet på tværs af karaktere. Jeg kan kun slutte af med at sige at det er en bog der skal opleves, så tag at læs den/køb den, for den er noget så smuk i hardbackudgaven.

5 star

You may also like

4 Comments

  1. Det er lidt spøjst med den bog, for jeg havde overhovedet ikke hørt om den for en uge siden, og nu er den pludselig overalt. Hvis jeg bare havde læst selve plottet, tror jeg heller ikke, at den havde fanget min opmærksomhed, men de overvældende, rosende fraser, som konsekvent følger i kølvandet på den, har taget på mig. Jeg bliver simpelthen nødt til at læse den bog! (:

    // http://www.moonlitmadness.dk

    1. Det havde jeg heller ikke rigtig, men den begyndte også bare at dukke op over det hele, og da jeg så hvor smuk den er kunne jeg ikke dy mig for at bestille den hjem. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *