Slangens gave (Lene Kaaberbøl, 2001)

Slangens gave (Skammerens børn, #3)

Dinas mor er bange for den fremmede. Så bange at hun flygter over hals og hoved med hele familien, i en mørk nat fuld af ugleskrig og sære kolde vinde. Men hvor kan man overhovedet skjule sig for en Sortemester? Hvor kan man finde sikkerhed når den der jager én har slangens gave. Slangens gave er en fortsættelse af Skammerens datter og Skammertegnet, der ligeledes er indlæst som lydbøger.

(Tekst fra goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Efter at have set filmen Skammerens Datter var Skammer-universet lige pludselig endnu mere spændende, så derfor vendte jeg med glæde tilbage til Dina og Davins historie. Denne gang, i bog nummer tre, kommer Dinas far pludselig og gør sin entre, men det er ikke en entre som alle er lige glade for og det skaber en vis mængde problemer for hele Tonorre familien.

Ligesom bog to fortælles bog 3 både fra Dina og Davins synsvinkel og det fungerer stadig rigtig godt. Der er godt nok nogle scener som jeg rigtig gerne kunne tænke at mig at høre fortalt fra den modsatte synsvinkel, men sådan er det nu. Det sjove var at jeg i min læsning af denne sad og så de forskellige skuespillere fra filmen for mit indre øje hvilket bidrog til læseoplevelsen på en anderledes, men også positiv måde. Derudover, eftersom det jo er en genlæsning, var der en hel del jeg godt kunne huske, men der var også ting jeg havde glemt og jeg syntes det var herligt at bogen stadig kunne overraske mig på visse områder.

”Mor ventede til hun mente jeg var uden for hørevidde. Så tørrede hun tårerne af kinderne med en heftig bevægelse og drak den sidste vin hun havde i glasset. >>Godt,<< sagde hun med en hård og fremmed stemme. >>Lad os snakke priser.<<”

De forskellige forhold mellem karaktererne bliver sat på hver deres prøver, og det er lidt et tema der går igen igennem hele bogen. Jeg kunne især godt lide de prøvelser som selvfølgelig Dina og Davin kommer ud for, nogle mere brutale end andre, for det bidrog til yderligere karakterudvikling for begge søskende, som jeg glæder mig til at se udfolde sig helt og aldeles i den sidste bog.

”Der var indhugget noget i stenene over døren, skarpe klare bogstaver der var lette at læse selv på lang afstand: Lærdom I Alt, stod der, så det var nok indgangen til Belæringens Hus.”

Så sent som for nogle dage siden overhørte jeg mine elever diskutere om Skammer-serien var børnebøger eller ej. Hvor jeg meget ærligt brød ind og sagde at jeg som ’voksen’ altså var i gang med at genlæse dem, så selvom de måske står på hylden med børne/ungdomsbøger, så er det ikke sidste stempel. Jeg syntes bestemt bøgerne er værd at læse hvad enten man er barn eller voksen. Som barn vil man opleve bøgerne på en helt anden måde end man ville som voksen. I denne bog for eksempel, sad jeg flere gange og tolkede måske lidt mere end højst nødvendigt i forskellige ting. Visse begivenheder og institutioner mindede mig pludselig uhyggeligt om ting fra den virkelige verdens historie.

Derfor, uanset alder, så syntes jeg klart jeg vil anbefale Skammer-bøgerne til enhver med en lille smule fantasy smag, men også hvis man har interesse for mennesker og karakterudvikling.

5 star

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *