Skammerens Datter

Da jeg første gang opdagede at de var i gang med at filmatisere den her bog, besluttede jeg mig på pletten om at det var en film jeg skulle se. Skammer-bøgerne var nogle af de første fantasy bøger jeg kan huske jeg læste som jeg forelskede mig i, selv før jeg opdagede Harry Potter, så på en måde har den her serie været med at præge mig mere end jeg måske lige tænker over.

Historien om Skammerens datter Dina begynder rigtig hurtigt og der sker en hel masse lige fra første sekund af filmen. Filmen begynder med de brutale mord, så vi bliver bragt mere ind i historien fra start end ’blot’ at blive hevet ind i historien gennem Dina. Der var nogle karakterer der fik mere skærmtid end de måske burde have, hvilket var på bekostning af andre hvor det måske var lidt synd. Jeg syntes for eksempel at der var lidt for lidt Nico i hele filmen, men jeg kan godt forstå de filmiske valg de traf i deres måde at fortælle historien. Til gengæld syntes jeg det forhold der blev fremvist mellem ham og Dina var noget så sødt at jeg bare havde lyst til at være med i deres krammer.

Jeg havde glemt et par små detaljer fra bogen for det er nogle måneder siden jeg sidste genlæste den, men i det store hele syntes jeg at filmen passer bogen rigtig godt. De små ting de har ændret på kunne jeg ikke historie-mæssigt se nogen grund til, men rent filmisk kunne jeg godt forstå dem. Som at det er Dina der ’får overtaget’ i markedspladsscenen i stedet for hendes mor. I historien som Lene Kaaberbøl har skrevet virkede det bedst at det var Dinas mor, men i filmen hvor vi har et meget større fokus på Dina som hovedperson fungerede det alligevel bedre at hun fik lov til at vise sin styrke på det punkt.

De forskellige skuespillere gjorde også et rigtig flot stykke arbejde. Peter Plauborg er ufattelig skræmmende og en smule klam som Dragefyrst Drakan, for han spiller rollen på en sympatisk måde så han har den charmerende udstråling, men når man så kommer under huden er han bare noget så skummel. Rebecca Emilie Sattrup spiller Dina og det gør hun rigtig flot, jeg er vild med de mange close-up af hende og hendes øjne er da bare så flotte (nu ved jeg godt der sikkert er lidt hjælp fra teknologi, but still.).

Det her er en film jeg faktisk er glad for der er gået så mange år før de tog sig sammen til at filmatisere, for rent filmisk og scenografisk har det været det hele værd. De locations de har brugt og de scener de har lavet til den her film er absolut fænomenale.

Skammerens Datter filmen har fået labels som ’den bedste danske fantasy i lang tid’ påsat og det syntes jeg er absolut fortjent (der er godt nok heller ikke så mange at slås med om titlen, but hey…), så gør dig selv den tjeneste at giv dig selv en rigtig tur i de mørke biografsale og tag ind og se den.

You may also like

4 Comments

 1. Dejligt at du kunne lide filmen. Selv er jeg en smule skuffet, men det kan nolnok ikke undgås når nu jeg holder så uendeligt meget af bogen.

  Jeg tror også at du har helt ret i at det er godt at filmen ikke blev filmatiseret dengabg for 5-10 år siden da der første gang var snak om en film. Teknologien ville slet ikke kunne bære den på et dansk filmbudget. Det kan den nu og filmen er blevet flot og har ramt den rigtige stemning.

  1. Bestemt, man kan også se på de mange samarbejdspartnere de har haft på filmen at det var en nødvendighed.
   For resultatet syntes jeg er blevet ret så godt.

 2. Jeg havde faktisk besluttet mig for, at jeg ikke skulle se filmen. Jeg læste bøgerne som barn, men jeg husker dem knap nok; de var ikke væsentlige for mig, og selvom jeg kunne lide dem, var de ikke noget særligt. Derfor var jeg også klar til at lade filmen glide forbi i stilhed.

  Men. Nu har jeg fået fribiletter og lokket en veninde med, så nu skal jeg se filmen. Og jeg glæder mig faktisk efter dine så rosende ord 🙂

  1. Hvis jeg tænker efter var Skammerbøgerne faktisk noget af det første fantasy jeg læste, derfor var jeg også meget spændt på om den ville leve op til forventningerne.

   Jeg syntes absolut du kan glæde dig, om ikke andet så til en rigtig god fantasy film, som så tilfældigvis er på dansk. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *