Den sorte paraply (Lene Dybdahl, 2014)

Paraply

England 1666.
Adelssønnen Robert Swift tilbringer sommeren på landet i selskab med sin far, som han hader af et ondt hjerte. En nat da Robert ligger og sover, buldrer en hestevogn ned ad markvejen. Det første varsel om at hans trygge tilværelse snart er forbi.
På kuskesædet sidder en sortklædt mand med et morderisk udtryk i det ulveagtige ansigt. Sværdet ved hans side klaprer ildevarslende i takt med vognens rystelser. Hvilke dystre hemmeligheder bærer den sortklædte under kappen? Når tiden er inde, kender Robert da forskel på godt og ondt i en verden af løgn og forræderi? Den Sorte Paraply er en gådefuld genstand af magisk drageskind, hentet i det kinesiske kejserrige. Ved en ulykke antændes den slumrende trolddom, og det får fatale konsekvenser.
For ejeren. For London. For Historien.

(Tekst fra goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Man siger det hver gang, at man ikke må dømme en bog på dens udseende, men det gør jeg altså hele tiden, for det meste uden at tænke over det, og det var også tilfældet med Lene Dybdahls Den sorte paraply. Jeg har før læst at par af Lene Dybdahls ungdomsbøger, som var meget ungdommelige (måske lidt for meget for lige mig), men den her var ikke bare en ungdomsroman, den var også lidt en krimi og en historisk roman, som udspændte sig med en masse spænding.

Jeg hørte den som lydbog og det påvirkede selvfølgelig mig oplevelse en smule, mest af alt fordi oplæseren (kender desværre ikke navnet), var så ufatteligt jammerligt dårligt til at oplæse de få engelske citater der var i bogen, og jeg vrænges hver gang de kom. Jeg blev også ved med at blive irriteret over hans udtale af visse navne med engelsk accent, når de sagtens kan fungere på dansk (bedste eksempel er hovedpersonen Robert). Udover det var bogen jo rigtig god, men alligevel ikke helt hvad jeg havde regnet med. Jeg havde godt set de få trailers der var til bogen om at det var noget med England for nogle år siden, men hvad det reelt var, havde jeg ikke set komme.

Bogen/historien starter rigtig godt og lægger op til mangt og meget intriger. Det er bare ikke alle sammen jeg syntes bliver ført helt til døren. Det jeg syntes fungerede allerbedst ved bogen var de kontraster, der blev sat op i nutids-London mod 1600-tals-London. Jeg syntes det var rigtig spændende at læse om London dengang, for selvom man ved meget om historien, er det noget andet at læse en fortælling der rent faktisk udspiller sig i den tid – også selvom den er fiktiv.

Til gengæld brød jeg mig ikke om den konflikt der var første gang vi kom til nutids-London, hele den inddragelse af mafiaen på den måde syntes jeg var fuldstændig unødvendig, den passede slet ikke ind med resten af historien. I det store og hele er det vel en bagatel, og det var også den primære ting jeg ikke brød mig om, resten syntes jeg var som det skulle være, selvom det aldrig rigtig blev helt hvad jeg havde forventet det ville blive.

3 star

You may also like

2 Comments

  1. Jeg har lige fundet bogen her på biblioteket og er meget spændt på at komme i gang med den. Kan alt for godt følge dig i problematikken med en dårlig oplæser, det kan være frygteligt at høre på til tider!

    1. Præcis. Jeg plejer at give dem en chance, men hører dem altid færdig alligevel fordi jeg bare gerne vil finde ud af hvordan bogen ender.
      Men ham her var nu også okay for det meste, bare ikke hans engelsk. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *