My True Love Gave to Me (Stephanie Perkins, 2014)

True love

If you love holiday stories, holiday movies, made-for-TV-holiday specials, holiday episodes of your favorite sitcoms and, especially, if you love holiday anthologies, you’re going to fall in love with MY TRUE LOVE GAVE TO ME: TWELVE HOLIDAY STORIES by twelve bestselling young adult writers, edited by international bestselling author Stephanie Perkins.

(Tekst fra goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

My True Love Gave to Me var nok den julebog der florerede i størst stil i bogbloggerland i år (måske med undtagelse af John Greens Let it Snow), og jeg må indrømme at jeg selvfølgelig også blev fanget af bølgen. Normalt er jeg ikke så hurtig til at hoppe med på sådanne bølger, jeg plejer faktisk mest af alt at styre langt udenom den, men denne bog syntes jeg var så smuk og indbydende med dens juletema og små kærlige historier at jeg sprang med på readalong på de sociale medier under #mytrulovegave.

Bogen er en sammensætning af 12 små noveller der alle centrerer om jul (eller nytår) på den ene eller den anden måde, men alle har de temaet kærlighed tilfælles. De er skrevet af 12 kendte ungdomsforfattere, selvom jeg må indrømme at der var en del navne jeg ikke kendte, og desværre efter at have læst nogle af de noveller følte jeg mig ikke just bekymret over ikke at kende dem. Bogen er en rigtig fin julebog og man fornemmer rigtig julestemningen der skal forestille at strømme igennem hver side, men desværre var der også de noveller som jeg bare sad og speedlæste mig igennem fordi de var så mærkværdige i deres behandling af julen. Nogle af disse historier kan jeg næsten ikke huske efter endt læsning (såsom Laini Taylors The Girl Who Woke the Dreamer – hvad var pointen lige i den?), mens andre (såsom Holly Blacks Krampuslauf) stadig sidder dybt begravet hos mig, men ikke på den gode måde.

”Now here’s Riley, at that age where the delicate shell of childhood is starting to show its cracka. I know all of the department store questions I could be asking her – Have you been a good girl this year? What would you like Santa to bring you? But that’s not what I want to say.
”Don’t stop believing,” I tell her.
She looks at me quizzically. “Like the song?”
I chortle out a ’ho ho ho!’ and then say, ”Yes, exactly like the song.”

Men der var også de historier der bare borede sig ind i hjertet på mig og efterlod mig med så melankolsk en julestemning at jeg blev blød om hjertet, og mindede mig om hvad juletiden rent faktisk bør omhandle. David Levithans Your Temporary Santa var simpelthen så sød i sit forsøg på at vedholde barnetroen på julemanden at jeg ikke kunne lade være med at smile hele vejen igennem, på trods af fjendtligheden der også blev fremvist omkring højtiden. Ally Carters Star of Betlehem drejede min forståelse for familie og juletiden helt og aldeles i en sådan grad at jeg blev en smule ked af at skulle holde en anderledes jul i år end hvad jeg plejer. Samtidig viste den også en mere sårbar side af familieenheden og idyllen ved de små byer som gjorde jeg næsten fik lyst til at flytte.

Der var også de næsten obligatoriske kærlighedshistorier der efterlod mig med en klump i halsen og med et smil på læben. Uden at have læst noget af Rainbow Rowell før, viste hendes Midnights at jeg meget snart skal give mig i kast med hendes bøger, med hendes evne til at skabe så kærlig en historie på så få sider. Kiersten Whites Welcome to Christmas, CA var et dejligt pust på hvordan juletiden kan se ud for mange, men hvordan det er de mindste ændringer der kan vende højtiden på hovedet, og hvordan din familie og venner er villige til at gøre næsten hvad som helst for dig, selv uden du aner det. Og sidst men ikke mindst var der Stephanie Perkins eget bidrag med en noget passende titel, It’s a Yuletide Miracle, Charlie Brown som skabte en herlig samling af karakterer der bare gik rigtig godt i spænd og fik juletræsindustrien til at virke helt tillokkende, og dog.

”The room was lit entirely by candles and the white twinkle lights of a half dozen Christmas trees. Mistletoes hung on the end of every one of the old-fashioned pews. It wasn’t like walking into church. It was like walking back in time.”

Jeg vil sige at My True Love Gave to Me er en fornøjelig julebog og jeg vil helt klart anbefale den til alle der har brug for lidt kærlig julestemning. Men man skal også være forberedt på at nogle historier vil man måske syntes mindre om end andre. For mig var det 50 % rigtig gode historier, og 40 % knap så gode historier og de sidste 10 % var historier jeg nok sagtens kunne have været foruden. Men sådan er det nu engang, så ved jeg hvilke jeg kan springe over næste år, når jeg forestiller mig at genlæse bogen op til jul igen.

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *