The Secret Diary of Lizzie Bennet (Bernie Su & Kate Rorick, 2014)

18775255

The Lizzie Bennet Diaries may have started as a school project for Lizzie, but it grew into so much more, as the videos came to inform and reflect her life and that of her sisters, beautiful Jane and reckless Lydia. People watched, debated, tweeted, tumblr’d, and suddenly Lizzie was YouTube sensation. But not everything happened on-screen. Lizzie kept a secret diary. The Secret Diary of Lizzie Bennet is everything you didn’t see in her videos – and more. This is Pride and Prejudice as you’ve never experienced it before! Read The Secret Diary of Lizzie Bennet, watch the YouTube videos at lizziebennetdiaries.com and check her out on Pinterest, Tumblr and Twitter – become part of the sensation that’s captured the imagination of millions of fans!

(Tekst fra goodreads)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Den her anmeldelse har været utrolig svær at skrive, og jeg har skrevet den om mindst en gang. Grunden dertil tror jeg ligger i hvilken bog det er; for det er jo en bog der genfortæller en klassiker af en bog, som jeg er kommet til at elske. Vi kender stort set alle sammen historien om Elizabeth Bennet og Mr Darcy der på trods af mangt og meget ender lykkeligt sammen i Pride & Prejudice, og hvis vi ikke har læst bogen så har vi sandsynligvis set en eller anden udformning på det store lærred og kender historien derigennem. Derfor er det også svært at skulle fortolke en historie som vi alle sammen kender så godt, og samtidig gøre det på en ny måde som folk stadig vil elske.

The Lizzie Bennet Diaries startede som video-indlæg på youtube og senere kom bogen. Deres popularitet vil jeg gætte på især slog igennem hos litteraturelskere som mig selv, men selv folk der ikke kender historien vil kunne se videoerne på youtube og forelske sig i historien som den bliver fortalt der. Det er netop pointen med mange af Austens fortællinger, at de er så tidløse at selv i dag, mere end 100 år senere, sidder vi stadig og bliver fornærmet over Darcys opførsel i begyndelsen, men som historien udfolder sig begynder vi ligesom Elizabeth at se Darcy fra en helt anden vinkel.

Karaktererne i Lizzie Bennet Diaries er meget lig dem vi kender fra Austen originale historie, der er bare skruet en tak op for dem, mens de er blevet overført til det 21. århundrede. Der er stadig utrolig meget stolthed i blandt dem, men der er også rigtig mange fordomme som i sidste ende selvfølgelig bliver modbevist om de bedste personer.

Det jeg rigtig godt kunne lide ved bogen var især hvordan karaktererne på kryds og tværs fik lov til at udfolde sig meget mere. Jeg syntes Lizzie i sig selv – som hovedperson – er udfoldet rigeligt i sammenkobling med youtube, men en del af de andre fik helt andre sider at vise efter at læse bogen. Mest af alt var det nok Jane og Lydia der fik nyt liv, men også bare deres far fik man et helt andet syn på. Og selvfølgelig bliver man noget mere forfjamsket over denne udgave af Darcy, som bare bliver mere og mere den man lige præcis går og venter på.

Jeg vil anbefale at man ser videoerne for sig selv og læser bogen for sig selv, for de læner sig meget op af hinanden. Enten det, eller også skal man se videoerne løbende mens man læser bogen for at få alle indtryk samlet i et stort Pride & Prejudice vanvid. For mit vedkommende havde jeg næsten lige set de sidste videoer og meget var derfor frisk i hukommelsen da jeg læste bogen, hvilket jeg syntes gjorde min oplevelse med bogen bedre, for pludselig var der en del ting der blev uddybet og gav mere mening. Men jeg kan også godt se hvordan man kan sidde og tænke at man ikke rigtig får alt for meget nyt udover det man allerede har set i videoerne, jeg tror simpelthen bare det kommer an på timing og hvad humør man er i. Personligt var jeg i rigtig meget P&P stemning, efter også lige at have færdiglæst Longbourn, så derfor ramte Lizzie Bennet Diaries lige plet hos mig. Den eneste grund til at jeg ikke giver dem absolut top-karakter er lidt fordi det ikke er den ’rigtige’ fortælling. Der er en del små detaljer fra originalen som jeg savner (at Wickham slipper lige lovlig let fra sit nummer havde jeg det lidt svært med), og så det faktum at bogen sagtens kunne udfolde sig mere udover videoerne, når den nu vil prøve at give os lidt ekstra så kunne den sagtens gøre det meget mere.

Men uanset om man elsker Austens originale Pride & Prejudice eller aldrig har læst, set eller hørt om den, så syntes jeg at The Lizzie Bennet Diaries er et udmærket sted at starte.

5 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *