Baba Jaga lagde et æg (Dubravka Ugresic, 2010)

isbn9788779732902

Ud fra mytefiguren Baba Jaga, den inkarnerede kvinde og heks, fortæller forfatteren om sine kvindelige slægtninge på Balkan. Det uforudsigelige liv, alderdommen og det fysiske forfald er set ud fra en skildring mellem mor og datter samt andre slægtninge, der er på et wellnesscenter.

(Tekst fra saxo)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jeg lånte den her bog på biblioteket i forventning om at jeg skulle læse en historie der førte eventyrheksen Baba Jaga op til nutiden. Det var så ikke helt hvad jeg fik. Alligevel blev jeg stædig og efter en 3. del inde i bogen blev jeg enig med mig selv om at læse den færdig.

Den første 3. del handler om forfatteren og hendes senil-demente mor hvis sygdom bliver værre og værre for hvert år. Det var nok også den bedste del af bogen fordi i den del var der mest humor. Moderen bidrog med en hel del sjove kommentarer, som sådan også var ret triste i og med de jo var resultat af hendes demente tilstand. Alligevel kan jeg som læser ikke lade være med at sidde og fnise lidt når moderen spørger efter de dersens sfinkser hvortil forfatteren kommer med de der Swiffer klude som det rent faktisk er moderen spørger efter.

Anden del af bogen er en helt andet historie med 3 andre kvinder på et wellness ophold i en lille by, hver kvinde repræsenterer hver deres generation og hver deres personlighed. Samtidig bliver man præsenteret for en portion andre mennesker, som hver især er med til at præge historien på deres egen måde. Selvom jeg i første omgang ikke helt kunne finde ud af hvad jeg syntes om denne nye drejning historien tog, gik der ikke længe før jeg blev ret glad for den ældste Beba der siger lige hvad der passer hende, hvilket gør visse situationer en hel del sjovere.

Sidste halvdel skulle så forestille at være et akademisk indblik i hvordan mytekarakteren Baba Jaga var at finde i de fiktive karakterer i bogen. Den del var jeg ikke synderlig fan af, ikke fordi det ikke var spændende, men jeg syntes at det hurtigt blev for spidst. Jeg brød mig ikke rigtig om den blanding af historier der hele tiden fandt sted. Jeg ville som sådan bare gerne have fortsat med at læse om den senil-demente mor og hendes lettere humoristiske indfald.

Jeg kan vist nemt sige at dette ikke var hvad jeg forventede og derfor var den også lidt tung for mig at komme igennem. Jeg havde håbet på noget myte og eventyr i en nymoderne omgang, men det fik jeg slet ikke, og da jeg så indfandt mig med det, var jeg alligevel heller ikke synderlig fan af de 3 meget forskellige historier.

3 star

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *